Sabine Rau och Bessim Dellal firar Oktoberfest hela månaden. Foto: Cornelis Rikken

Bratwurst och bira när Oktoberfest firas

Missade du när Oktoberfest gick av stapeln i München? Du kan vara lugn. På Tjuren Bravo i Hallunda fortsätter firandet månaden ut. – Det handlar om att vara tillsammans och umgås – att glömma sina bekymmer, säger servitrisen Sabine Rau.

  • Publicerad 13:30, 12 okt 2018

Lederhosen, tyrolerhattar, korv och öl i mängder – vi pratar självklart om Oktoberfest.

Denna tyska folkfest hålls vanligtvis i München men har på senare år anammats även av svensken och runt om i Stockholm arrangeras under hösten diverse evenemang på temat.

I Tyskland avslutades festligheterna i söndags, men för den som vill fortsätta firandet (och inte ens behöva lämna Stockholm) är det bara att bege sig till Hallunda.

Här firar man nämligen hela oktober ut – iallafall på restaurangen Tjuren Bravo.

Öl och spontandans

Lokalen är pyntad med Oktoberfest-dekaler och på menyn hittar vi bland annat gästspel i form av bratwurst, potatissallad och öl av det tyska märket Paulaner.

Personalens hjässor pryds naturligtvis av tyrolerhattar.

– Vi försöker bjuda på oss själva, säger servitrisen Sabine Rau.

Vanligtvis har hon också på sig en traditionsenlig klänning som komplement till hatten, men i dag fick den åka i tvätten.

Det gäller ju att vara redo inför helgen. Då blir det fest på riktigt.

– Nu i helgen var det en som firade sin födelsedag här. Då spelade vi tysk musik och det blev spontandans. Det gick åt en hel del öl.

Något som ofta förknippas med Oktoberfest är de jättelika 1 liters-ölstopen. På Tjuren Bravo får dock gästerna nöja sig med de traditionella 50 centiliters-glasen – av förklarliga skäl.

– Annars blir gästerna för fulla.

Lokalen har pyntats med Oktoberfest-dekaler.

”Det bästa är gemenskapen”

Det var Sabines initiativ att ta Oktoberfest till Hallunda. Hon har tidigare jobbat på en krog i Norsborg där de brukade fira högtiden och tänkte ”varför inte?”.

Chefen Bessim Dellal nappade på idén.

Det handlar om att vara tillsammans och umgås – att glömma sina bekymmer

Sabine Rau om Oktoberfest

Sabine kommer ursprungligen från Tyskland och har i sina yngre dagar haft möjligheten att uppleva firandet på hemmaplan, och även om stämningen är god på Tjuren Bravo medger hon att det är svårt att mäta sig med ”originalet”.

– Det är väldigt annorlunda. Tyskarna har ett annat sätt att festa på.

En sak som Oktoberfest dock verkar locka fram hos både svenskarna och tyskarna är känslan av gemenskap – något som Sabine uppskattar allra mest med högtiden.

– Folk är glada. Det handlar om att vara tillsammans och umgås – att glömma sina bekymmer.