Bränslebrist ledde till olycka med bilfärja

Motorstopp på en bilfärja – då brakade en annan färja in i en brygga. Nu har Trafikverket utrett vad som hände.

  • Publicerad 06:15, 7 sep 2022

Mitt i natten i slutet av mars fick bilfärjan Aurora, med hemmahamn i Vaxholm, motorstopp. Färjan var på väg till ön Yxlan i Norrtälje. Nu har Trafikverket utrett vad som orsakade maskinstoppet som i sin tur ledde till att en annan färja förstörde privat egendom.

Enligt rapporten lyckades besättningen på Aurora inte hitta felet. I stället fick de ta hjälp av en annan bilfärja, Gulli, som ryckte in och assisterade Aurora tillbaka till Furusund.

Märkte inte att färjan drev

Samtidigt startade bilfärjan Merkurius upp som reserv, men besättningen på Merkurius var ouppmärksam och märkte inte att deras färja drev in i en privat brygga:

”De diskuterar intensivt vad som orsakade maskinstoppet på Aurora, fram tills att matrosen hör ett ljud av trä som knäcks” kan man läsa i rapporten. Kollisionen ledde till att bryggan demolerades, men ingen person kom till skada.

Kunskapskrav

Efteråt visade det sig att maskinstoppet på Aurora orsakats av bränslebrist i en av färjans tankar. Det i sin tur berodde bland annat på att fartyget bunkrat mindre drivmedel än normalt inför ett planerat varvsbesök.

Rapporten noterar att det måste finnas möjlighet för personal som arbetar på många olika färjor att vårda kunskapen om dessa, eftersom alla färjor är olika.

Bilfärjor

Aurora, sjösatt 1972

Gulli, sjösatt 1977

Merkurius, sjösatt 1999

Samtliga fartyg har två mans besättning.

Syftet med Trafikverkets utredningsrapport om maskinstoppet har varit att analysera förloppet och orsakerna för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

Källa: Trafikverket Färjerederiet

Visa merVisa mindre