Brandstationen möglar – personalen blir sjuk

Avloppsvatten har förstört grunden i huset och insekter och svartmögel har letat sig in i duschen och gymmet. Nu kan brandmännen inte längre vistas på brandstationen i Solna utan får tillbringa dagarna i bilen och nätterna på stationerna i Kista och på Kungsholmen.

  • Publicerad 12:48, 12 mar 2018

Först dök svartmögel upp i dushutrymmet. Sedan kom fjärilsmyggor in i gymmet, vilket visar på att det är problem med avloppet. Flera brandmän har också känt sig mycket irriterade i ögon och har problem med luftvägarna.

För drygt två veckor sedan kom fastighetsägaren Solna stad till brandstationen och konstaterade att man behöver riva hela duschutrymmet för att få bukt med möglet som blivit ett eskalerande problem.

Hela bottenplattan är fuktig av avlopps- och duschvatten

Peter Karlsson

– När sedan Anticimex öppnade en inspektionslucka ner i grunden upptäckte man att ett avloppsrör gått sönder och det var en tio centimeter stor kocka med avföring som runnit ut. Hela bottenplattan är fuktig av avlopps- och duschvatten, säger Peter Karlsson, tillförordnad enhetschef på Solan brandstation.

I gymmet kom fjärilsmyggor in, vilket visar på att det är problem med avloppet. Foto: Peter Karlsson

Längre tider för utryckning

Efter att mätresultat påvisat höga halter av mikroorganismer togs det drastiska beslutet att lämna brandstationen. I dag får brandmännen tillbringa dagarna i bilen och nätterna på stationerna i Kista och på Kungsholmen.

– För personalens skull fick vi helt enkelt ta beslutet att vi får hålla oss borta från stationen. Det är många som mår dåligt och det tar även mentalt att känna av den fysiska påverkan på kroppen, säger Peter Karlsson.

Det innebär att det i dag är någon minuts längre utryckningstider för att ta sig till Solna och Sundbyberg på nätterna berättar Peter Karlsson.

– Det är så klart olyckligt, men det här beslutet var nödvändigt att ta.

Situationen är akut

Nedervåningen på stationen är i dag stängd på grund av problemen och på övervåningen har 14 gånger förhöjda värden av mikroorganismer uppmätts enligt Peter Karlsson.

Staden utreder nu hur omfattande problemen är och Peter Karlsson hoppas få ett besked i veckan.

Det är ohållbart att bedriva en vettig verksamhet just nu

Peter Karlsson

– Så klart hade det varit önskvärt med en snabbare respons, särskilt med tanke på vårt uppdrag. Vi förväntar oss också att man hittar en permanent lösning, som vi har det i dag är det ohållbart att ha det i längden.

Hur bråttom är det att få en lokal?

– Det är akut. Det är ohållbart att bedriva en vettig verksamhet just nu, och att beredskapen påverkas nattetid.

Paviljonger ska sättas upp

Björn Övermark, fastighetschef på Solna stad, har i dag varit ute på brandstationen för att tillsammans med dem hitta en temporära lösning för att de återigen ska kunna övernatta på området.

– Det är dels ett takläckage och dels det här avloppsröret som gått sönder. Vi håller på att sanera nu och kommer efter det att göra en ny luftmätning, säger han.

Kommunen planerar även att kunna få upp paviljonger intill brandstationen för att brandmännen ska kunna sova där och få samma utryckningstid som man tidigare haft.

Kommer man kunna flytta tillbaka in på stationen eller är den i för dåligt skick?

– Det kommer definitivt att gå att flytta tillbaka. Vi kommer att relina alltså lägga nya avloppsrör i de gamla och har redan påbörjat jobbet med att riva ut golvet där det är skadat. Vi hoppas att man ska kunna använda hela byggnaden så snart som möjligt. Vi ser allvarligt på situationen och den har högsta prioritet för oss, säger Björn Övermark.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15