– I september i fjol inledde vi arbetet med flera förändringar och jag tror att det är frustration över dem som kommer till uttryck, säger Martin Öhrstedt, förbundsdirektör för Attunda brandkår.

En av förändringarna är att de som har jobbat natt nu måste gå upp klockan 06 och ha fysträning, i stället för att som tidigare få sova till 07.30.

Men de anställdas missnöje handlar om betydligt mer än så. Den senaste medarbetarenkätens resultat är alarmerande med försämringar på varje område. Bland annat ansåg nästan 80 procent att Attunda brandkår var en attraktiv arbetsplats 2020, men nu håller bara 25 procent med om det.

Många har slutat

I enkäten fick brandmännen även skriva svar i fritext, och det är 18 sidor med vittnesmål om vantrivsel, underbemanning, toppstyrning, tystnadskultur, härskarteknik från ledningen och att den som är kritisk kan förflyttas eller hamna i ”frysbox”.

– Vi sätter aldrig någon i en frysbox. Och toppstyrning håller jag inte med om. Jag tror på målstyrning, men kanske kan det uppfattas som hårt om ett beslut har tagits och vi sedan inte har velat kompromissa, säger Martin Öhrstedt.

Av enkäten framgår också att rekordmånga har lämnat Attunda brandkår på kort tid, och att ännu fler är på väg att lämna.

De erfarna som har slutat har ersatts med outbildade som börjar sin tjänstgöring med en tio veckor lång utbildning, berättar Lars Hagman, huvudskyddsombud på Attunda brandkår.

– Syftet är att få in mer kvinnor och det är bra, men det tar mycket resurser att utbilda nya och det tar flera år att bygga upp sådan kompetens som tappas. Samtidigt har vi gått på knäna och haft semesterstopp hela våren, säger han.

För låg bemanning

En annan faktor som får kritik är låg bemanning. Enligt vittnesmål var brandmännen vid flera tillfällen i början av året så få på stationen i Sollentuna att man inte kunde få med sig stegbilen ut på larm.

Arbetsgivaren medger att det under pandemin ibland har varit färre än ambitionen, men att stegbilen har fått ställas stämmer inte, uppger Martin Öhrstedt. Dessutom kan andra stationer i närheten hjälpa till vid behov, vilket även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har konstaterat efter att en granskning.

– Men ska vi få hjälp av andra stationer så bygger ju det på att de inte är på något annat larm samtidigt, säger skyddsombudet Lars Hagman.

Arbetsmiljöverket utreder

Under våren har fler vikarier tagits in, men skyddsombudet anser att grundbemanningen fortsatt är för låg. Det har lett till schemaändringar och att timvikarier har fått jobba mer än tillåtet, enligt Lars Hagman, som har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Han har även anmält att medarbetarna, med undantag av rök- och kemdykare, inte längre får medicinsk undersökning varje år utan i stället bara vart tredje.

I enkäten vittnar flera om en hård attityd från ledningen och exemplifierar med vad Martin Öhrstedt i ett tidigt skede sa till medarbetarna.

– Han är gammal elithockeyspelare och refererar ofta till det. Han sa att ”trivs man inte med spelsystemet så är dörren där”, och så pekade han på dörren. Och nu är det tyvärr många som använder den dörren, säger Lars Hagman.

”Upplevdes nog som hårt”

Martin Öhrstedt säger att han fick indikationer på att många skulle sluta inför förändringarna.

– Men jag tror på förändringarna och är det så att man inte kan stå för dem utan mår dåligt på jobbet, ja, då kanske det är läge att söka sig annanstans. Det sa jag, och det upplevdes nog som hårt, säger han.

Cirka 20 medarbetare har valt att lämna Brandkåren Attunda det senaste halvåret, och ett antal vikarier som har känt att de inte har blivit bra behandlade har också slutat, berättar Lars Hagman.

– Det pratas om att Storstockholms brandförsvar ska rekrytera tillsvidareanställda efter sommaren, då är det risk att lika många till lämnar, säger han.