Brandmän hotar säga upp sig

Ett nytt kollektivavtal inom Attunda brandkår sänker deltidsbrandmännens löner med 30 procent. Nu hotar 23 av 25 brandmän i Bro att säga upp sig. – Vi varnade för en katastrof, säger Magnus Sjöholm på Brandmännens Riksförbund.

  • Publicerad 16:06, 25 jan 2017

Det så kallades RiB 17-avtalet har orsakat en kritikstorm bland Sveriges brandkårer. Från och med i maj slopas OB-tillägg, biltillägg och semesterersättning för de anställda.

Avtalet påstås innebära förbättringar för majoriteten, men slår hårt mot deltidsbrandmännen.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Att sänka ersättningarna så här mycket känns som ett hån, säger en deltidsbrandman i Upplands-Bro.

Förlorar stor del av lön

Om avtalet går igenom kan deltidsbrandmännen i Upplands-Bro förlora så mycket som 30 procent av sin lön. Och ersättningen är inte hög till att börja med: 4 006 kronor för en vecka, vilket ger drygt 48 000 kronor om året.

– Vi som jobbar deltid gör det inte för pengarna utan för att det är en värdefull sysselsättning och i princip alla har ett heltidsuppdrag vid sidan av. Det här nya avtalet gör att det inte känns värt det, säger brandmannen, som vill vara anonym.

Fackförbund skrev på

Det är arbetsgivarförbundet Pacta och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som ligger bakom avtalet, men fackförbunden Kommunal och Vision godkände villkoren och skrev på.

Något som möter skarp kritik av Brandmännens Riksförbund (BRF).

– Kommunal och Vision gick in och godkände ett förslag som innebär regelrätt lönedumpning. Vi varnade för att det skulle leda till katastrof. Och det är precis vad vi ser nu, att deltidsbrandmän i hela landet väljer att sluta, säger Magnus Sjöholm, ledamot i BRF.

Även BRF skrev på, men i protest.

– Vi blev tagna som gisslan och blev kraftigt inpressade i planket. I det läget hade vi i princip inget val och valde att skriva på. Men vår ambition är att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Arbetsgivaren måste göra om och göra rätt, säger Magnus Sjöholm.

Flera kommuner drabbade

Under början av året har brandmän på flera räddningstjänster, bland annat i Arboga och Kungsör, hotat med att säga upp sig om avtalet går igenom.

Nu kan brandkåren i Upplands-Bro möta samma öde. 23 av 25 deltidsbrandmän har skrivit på ett uppsägningsavtal och hotar att lämna kåren redan om tre månader. Det sker i en tid då bristen på deltidsanställda brandmän är alarmerande.

– Det är beklagligt att det ska behöva gå så här långt. Vi vill skapa incitament för att få in fler människor i det här fantastiska yrket, men ersättningarna är för låga. Hur ska vi locka folk om löneutvecklingen går bakåt? säger Magnus Sjöholm.

Hoppas på lösning

Tomas Wrådhe är distriktschef på brandkåren i Attunda. Om inte parterna når en ny överenskommelse kan han förlora en stor del av sin personalstyrka.

– Våra anställda är missnöjda, med all rätt. Samtidigt är jag optimist och tror att Attunda kan komma fram till en ny lösning. Vi ska inte behöva hamna i uppsägningar.

Läs mer: Beskedet: nu slutar brandmännen

Läs också:

Fakta

Så funkar avtalet

  • I Upplands-Bro finns 25 deltidsbrandmän. Majoriteten av dem jobbar på helger, kvällar och nätter.
  • När det nya avtalet börjar gälla försvinner alla OB-tillägg och ett biltillägg på 300 kronor.
  • Det innebär att de brandmän som arbetar jour under kvällar, helger och nätter tappar en stor del av sin ersättning.
  • Avtalet betyder däremot att beredskapsbrandsmän som har jour under sommarveckorna får en högre ersättning.
  • Enligt SKL innebär det också att fler brandmän får bättre villkor, jämfört med i dag.
Källa: SKL
Visa merVisa mindre