Brandmän blåser runt på Vallentunasjön

Under veckan tränar brandmän utryckning med svävare på Vallentunasjön. – Vi genomför utbildning och hoppas att folk har förståelse för att vi tar upp plats på sjön, säger övningsledare Roger Berggren, från Storstockholms brandförsvar.

  • Publicerad 09:07, 11 jan 2018

Den som tänker ge sig ut och isvandra eller åka skridskor på Vallentunasjön närmsta dagarna får se upp för en röd farkost som svävar omkring.

Brandmän från Storstockholms brandförsvar övningskör nämligen med sin svävare vid Gustavs Udde.

– Vi förstår att det kan vara irriterande för skridskoåkare att vi far runt på isen, men vi gör det för deras skull, säger övningsledaren Roger Berggren, tillhörande Östermalms brandstation.

Särskild bromsteknik

Det dånar från motorerna när svävaren blåser fram över isen. Övningen går ut på att köra mellan två sjömärken. En utmaning eftersom det inte finns några fasta bromsar.

– Man måste gira 180 grader och gasa emot för att kunna stanna vid hög fart. Den kan nå en fart på över 50 knop men vi brukar inte köra i så höga hastigheter.

Behörig personal måste övningsköra minst 15 timmar inför varje vintersäsong om svävaren ska få användas vid utryckningslarm. Svävaren används vid räddningsinsatser när istäckta sjöar och sund gör det svårt för vanliga båtar att ta sig fram.

– Vi har mellan tio och femton incidenter per år då vi rycker ut med svävare. Det kan vara att någon har rasat igenom isen eller att vi behöver ta oss ut till en ö och är osäker på om isen håller för att köra bil på, säger Micke Burlin, brandman vid Lidingö brandstation.

Övningen på Vallentunasjön pågår under torsdagen och även på tisdag i nästa vecka.

Storstockholms brandförsvar övar med sin svävare på Vallentunasjön. Foto: Alexander Jacobsson

Fakta

Brandförsvarets svävare

Brandförsvaret i Stockholm disponerar endast över en svävare.

Den är stationerad på Lidingö och bemannas av personal från Östermalms brandstation.

Typiska utryckningslarm som svävaren används till är för att ta sig ut till skärgårdsöar och räddningsinsatser på istäckta vatten.

Visa merVisa mindre