"Efter täckningen går vi in i ett skede där vi sätter avfallshögen under bevakning för att se att sandtäckningen fortsätter fungera", säger Max Ekberg på brandkåren. Foto: Piritta Lutz

Brandkåren: "Röken har minskat betydligt"

Arbetet med att täcka över de brinnande avfallshögarna i Kagghamra har gett resultat. "Rökutvecklingen har avstannat betydligt", säger Max Ekberg som är tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund.

  • Publicerad 19:23, 16 feb 2021

Det har brunnit sedan 18 december. Nu räknar brandkåren att entreprenörernas maskiner som jobbat med att täcka den brinnande avfallshögen vara färdiga med att lämna Kagghamra på fredag.

Framöver kommer brandkåren informera både markägare och konkursförvaltaren för bolaget som haft avfallsverksamheten i Kagghamra om vad som gjorts.

– Vi kommer också att informera om de risker som kvarstår. När något brunnit bildas nya ämnen som kan vara miljöfarliga och det är fortfarande risk för lakvatten från högen när det regnar eller snö smälter, säger Max Ekberg.

Hur ska de fortsätta?

– Bedriver man sådan här verksamhet så ska man känna till risker och hur man hanterar detta. Det är upp till markägare och konkursförvaltare att fördela det arbetet, säger Max Ekberg.

"Snabb effekt"

Boende i närområdet gläds över den minskade rökutvecklingen. En av dem är Fredrik Möller som bor i Hästhagen.

– Det blev en ganska snabb effekt efter att täckningsarbetet påbörjades, säger han.

Samtidigt efterlyser han svar på frågor boende ställt sedan länge. Det gäller bland annat hur kommunens tillsyn av Kagghamra sett ut sedan 2016.

– Hur ser planen ut för att få bort högarna? Kommunen har svarat att de ska utkräva skadestånd. Men när kommer högen vara borta? Den är inbakad nu men innehåller fortfarande miljögifter som påverkar mark och vatten. Vidare undrar vi vilka som ska göra en extern granskning av kommunens hantering av Kagghamra och vilka som ska formulera deras uppdrag. Detta bör inte göras av någon som är part i detta fall, säger han.

Fredrik Möller, Grödingebo som jobbat hårt för att vara en röst för de boende i området. Foto: Privat

Entreprenörerna i Kagghamra lämnar på fredag är planen. Foto: Piritta Lutz

Kagghamra i korthet

Sedan förra veckan har kommunen delat ut luftrenare till boende inom en radie av 3 kilometer från branden.

Brandkåren räknar med att arbetet med att täcka avfallshögarna med sand ska vara klar på fredagen vecka 7.

Avfallshögarna i Kagghamra började brinna på nytt den 18 december efter att först ha brunnit i början av november.

Visa merVisa mindre