Brandförsvarschefen: Situationen allvarlig

I tisdags blev det känt att ytterligare två deltidsbrandmän i Vaxholm sagt upp sig. Antalet avhopp är nu uppe i 13 av knappt 20 deltidsbrandmän. Enligt Svante Borg, förbundsdirektör, jobbar man nu hårt för att få brandmännen att ändra sig och stanna.

  • Publicerad 09:50, 2 jun 2017

– Min ambition är att inom några veckor ha en lösning som jag förhoppningsvis kan säga fungerar, och som gör att uppsägningarna hävs. Det brådskar, säger Svante Borg, förbundsdirektör för Storstockholms brandförsvarsförbund (SSBF).

I måndags kunde Mitt i berätta att elva av knappt 20 deltidsbrandmän i Vaxholm sagt upp sig. Flertalet i protest mot det nya kollektivavtalet som trädde i kraft 1 maj, och som enligt dem ger mycket mindre betalt än tidigare.

Sedan dess har ytterligare två valt att säga upp sig.

– Nu har vi registrerat 13 uppsägningar, säger Svante Borg.

”Tretton för många”

– Det är 13 för många, absolut. Vi riskerar att tappa kraften i en av våra viktiga brandstationer. Så jag ser väldigt allvarligt på situationen.

Jag ser väldigt allvarligt på situationen

Kritiken från deltidsbrandmännen har även riktats mot SSBF:s ledning som man uppfattat nonchalerat kritiken. Men enligt Svante Borg har SSBF arbetat hårt för att hitta en lösning. Problemet, enligt honom, är att det nya kollektivavtalet reglerar områden där arbetsgivaren tidigare hade möjlighet att påverka ersättningen genom lokala avtal.

–  Vi har jobbat under hela våren med att hitta en lösning, men vi är väldigt bakbundna av avtalet. Rent konkret kunde jag tidigare exempelvis bestämma beredskapsersättningen vid vissa tillfällen – men det får vi inte nu. Vi kunde också bestämma milersättningen.

Unik situation i Vaxholm

Avtalet har väckt missnöje bland deltidsbrandmän i hela landet. Att det slagit särskilt hårt i just Vaxholm, beror på att stationen bemannas av deltidsbrandmän som har sina ordinarie arbeten på annan ort. I övriga landet jobbar deltidsbrandmännen ofta på orten där de är stationerade och har därför möjlighet att lyfta en högre ersättning.

Svante Borg är noga med att poängtera att han uppskattar sina brandmän och att han inte vill förlora någon.

– De brandmän jag har är personer som har jobbat ganska länge och de har en kompetens som jag inte vill bli av med och som tar tid att bygga upp. Jag är väldigt nöjd med de som jobbar där.

– Jag vill ha tillbaka stämningen och balansen på brandstationen i Vaxholm.

LÄS MER:

Massavhopp av brandmän i Vaxholm

Massavhoppen: Lindgren (M) är optimistisk