Branden i Jakobsberg är nu under kontroll

I förmiddags utbröt en stor brand på taket till ett lägenhetshus i Jakobsbergs i Järfälla. Huset är omringat av en byggställning och presenning vilket försvårade släckningsarbetet. Brandkåren har nu meddelat att branden är under kontroll.

  • Publicerad 10:37, 27 apr 2021

En stor brand utbröt vid 10-tiden på taket till ett flerfamiljshus på Snapphanevägen i Jakobsberg. Rökpelaren kunde ses från stora delar av norra Stockholm.

Räddningstjästen meddelade senare under eftermiddagen att branden var under kontroll. De kommer nu endast ha bevakning och räknar med att stanna kvar till omkring klockan 18.

– Jag har uppgifter om att tre personer har förts till sjukhus med lättare rökskador, säger Mats Kero, pressbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Deras plan var att låta krypvinden brinna ner under kontrollerade former.

Branden fick spridning till en lägenhet och även ett trapphus, i övrigt ska ingen annan bostad vara skadad.

– Det som komplicerar det hela är att hela huset är omringad av en byggnadsställning och presenning. Det är svårt att få åtkomst, sa Mats Kero tidigare till Lokaltidningen Mitt i.

VMA gick ut

Vid lunchtid utfärdades ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) ut i området. Man uppmanade alla boende att stänga dörrar, fönster och ventilation, enligt SVT.

Vid 14-tiden meddelade polisen att de rubricerar händelsen till grov allmänfarlig ödeläggelse. De misstänker att branden uppkommit i samband med att det pågick ett arbete på eller i fastigheten.

Kommunen öppnar upp lokal

Järfälla kommun har påbörjat ett krisarbete med att stödja de evakuerade genom att hänvisa dem till en lokal i närheten. Enligt SVT har kommunen flyttat på elever i närliggande skolor och man undersöker om man även kommer behöva flytta på personer i ett närliggande äldreboende.

– Vi får se vart det här tar vägen. Det är många som bor där som har evakuerats, säger Alexander Rajsic, säkerhetschef på Järfälla kommun till SVT.

Det är andra gången på kort tid som det brinner i Jakobsberg.

Tak började brinna i flerfamiljshus i Jakobsberg