Brandchefen vill se tuffare eldningsförbud

Senaste tidens torka har tvingat fram två länsomfattande eldningsförbud, men bränderna i skog och mark har ändå ökat. Nu vill rutinerade brandchefen Lars-Göran Uddholm att det blir hårdare tag för de som bryter mot förbudet. – Ser gärna att det blir större påföljder.

  • Publicerad 18:50, 16 jul 2018

Mellan 17 maj och 21 juni rådde eldningsförbud i hela Stockholms län. Under samma period – plus första veckorna i maj – ryckte räddningstjänsten ut på över 700 skog- och markbränder. En stor ökning jämfört med fjolåret och belastningen har varit hög på personalen i länets tre räddningstjänster.

Regn kring midsommar upphävde eldningförbudet, men den nya perioden av torka i början av juli gjorde att Länsstyrelsen utfärdade ett nytt länsomfattande förbud.

Nu vill Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund, se hårdare tag mot de som bryter mot förbudet.

– Jag skulle gärna se att det blir större påföljder, att det verkligen ses som ett förbud, Lars-Göran Uddholm som har stor erfarenhet av skogsbränder och utsågs till räddningsledare för den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014.

Tyvärr har det nog blivit lite som med nedskräpningsförbudet

Lars-Göran Uddholm, brandchef

Straffas sällan

Eldningsförbud gäller på alla allmänna platser och även särskilt iordningställda grillplatser på allmän plats. Grillning på egen tomt omfattas inte. Blir någon påkommen att bryta mot förbudet kan polisen ge böter för brott mot ordningslagen, men det tror Lars-Göran Uddholm inte sker så ofta.

– Jag vet inte om det någonsin har hänt. Tyvärr har det nog blivit lite som med nedskräpning. Det är förbjudet, men det blir sällan påföljder för förbrytelser.

Lars Byström, talesperson vid Stockholmspolisen, bekräftar bilden. Men säger att det händer att polisen ger varningar till grillsugna.

En varning brukar räcka

Ett exempel är en situation vid Kanaanbadet tidigare i sommar där polisen fick tips om några ungdomar som ställt upp engångsgrill i närheten av ett skogsparti.

– Inringaren hade sagt till dem men inte fått gehör, då åkte vi dit och gav en skarp varning. Något som gav resultat och grillen släcktes, säger Lars Byström.

Enligt honom räcker det ofta med just en varning och att polisen inte är ute efter att bötfälla folk – utan att få folk att inse allvaret.

– Det handlar ju om sunt förnuft. Man grillar inte när det är torrt, så är det bara. Men det är klart att det kan bli väldigt stora skador om det går fel. Men hårdare straff är upp till våra politiker, säger han.

Den gångna helgen fick polisen i Stockholm in över 60 samtal och tips om personer som setts grilla i naturen. Det uppger P4 Stockholm.

Det handlar ju om sunt förnuft. Man grillar inte när det är torrt, så är det bara

Lars Byström, Stockholmspolisen

Småskurar har ingen effekt på torkan

Enligt Lars-Göran Uddholm är det i många fall okunskap i samband med just engångsgrillning som ligger bakom de flesta skogsbränder – och den här sommaren legat bakom merparten av räddningstjänstens utryckningar.

– Folk vet att det är torrt, men många en missar är att småskurar inte har någon effekt och tror det är lugn att grilla efter det har regnat lite. Men de torkar upp på mindre än en dag, säger han.

Det nuvarande eldningsförbudet gäller tillsvidare från den 10 juli.


Extremtorkan i siffror

Väderrekord och våg av skog- och markbränder. Så här var rekordmånaden maj.

Källa: SMHI, räddningstjänsterna i Stockholms län (Storstockholm, Attunda och Södertörn).