Brandbergsbadet riskerar stängas i sommar

Dystert besked för många barn och barnfamiljer – populära Brandbergsbadet riskerar vara stängt i sommar. Haninge kommun vill inte driva badet mer. ”Det ekonomiska går inte ihop för oss”, säger kultur- och fritidschef Maria Lindeberg.

  • Publicerad 18:00, 16 feb 2017

Enligt Brandbergsbadets ägare Akelius gjordes 2015 en överenskommelse med Haninge kommun om att kommunpersonal skulle börja hjälpa till med driften.

Åren fram till 2015 hade Akelius i stället haft ett bidrag, på 100 000 kronor, från kommunen för att drifta badet.

Nu vill kommunen lämna över driften till Akelius igen.

Vi beklagar verkligen om vi tvingas stänga.
Henrik Källåker, Akelius Stockholmschef

– Kommunen vill inte hjälpa oss i sommar, och det måste vi diskutera med dem. Vi beklagar verkligen om vi tvingas stänga badet, säger Akelius Stockholmschef Henrik Källåker.

Men Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef i Haninge, säger att det bara var på prov som kommunen för två år sedan började drifta Brandbergsbadet. För detta har kommunen tagit in extrapersonal, och fritidsgårdarna Vendelsögården och Brandbergsgården har behövt flytta sin verksamhet till Brandbergsbadet istället för på själva fritidsgårdarna.

– Och vi behöver nog koncentrera oss på att bemanna Höglundabadet, som kommunen själva äger. Det ekonomiska går inte ihop annars, säger Maria Lindeberg.

Vi får följa dialogen naturligtvis, men detta är inte vårt val att ta.
Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef i Haninge

Hur ser du på ett stängt Brandbergsbadet i sommar?

– Badet har stor betydelse för Brandbergsborna, det förstår jag också. Vi får följa dialogen naturligtvis, men detta är inte vårt val att ta. Det är Akelius bad, men självklart kommer en dialog att föras med dem, säger Maria Lindeberg.

Brandbergsbadet har hittills aldrig haft stängt en hel sommar.

Enligt Akelius kostar det bolaget runt en miljon kronor att driva badet årligen. Till badet kommer folk från hela Brandbergen, inte bara Akelius hyresgäster.

– Lösningen sedan 2015 har ju inneburit att vi delat kostnaderna med kommunen, och det är såklart positivt om de stöttar oss eftersom Brandbergsbadet är öppet för alla. Vi vet inte hur vi ska göra om vi behöver driva badet själva igen, vi får bedöma kostnaden och sedan ta beslut, säger Henrik Källåker, och fortsätter:

– Men jag är hoppfull att vi hittar en lösning med kommunen. Vi ska försöka träffa dem i mars, säger Henrik Källåker.