Brandbergens bowlinghall i konkurs: ”Ingen mer bowling”

Bowlingen har lämnat Brandbergen för gott – och nu har bolaget gått i konkurs. – Det blir ingen mer bowling här, säger Vesko Mijac på centrumägaren Savana.

  • Publicerad 20:55, 28 jun 2020

Ägaren till Brandbergens bowlingcenter, som i fem år drivit bowlinghallen, såg fram emot fler bostäder sade han till Mitt i september 2018, men nu har han tvingats stänga.

Bowlingcentrat, som öppnade redan 1973 i det då nybyggda Brandbergen, har haft ett par dåliga år bakom sig. Omsättningen sjönk från 2,7 miljoner kronor 2017 till 2,2 miljoner det senaste året.

De kortfristiga skulderna har ökat och det egna kapitalet minskat, och nu har en konkurs av bowlingbolaget inletts.

Jag tror att bowlingen är på utdöende

Vesko Mijac, Savana

– Bowlingen har haft problem de senaste fyra, fem åren, men jag har låtit dem vara kvar trots deras skulder. Till slut har de inte orkat, säger hyresvärden Vesko Mijac, vd på Brandbergens centrumägare Savana.

Tar någon annan aktör över?

– Nej, det blir ingen mer bowling här. Tyvärr bär sig inte bowlingen längre. Jag tror personligen att den är på utdöende överallt, inte bara i Brandbergen. Familjerna går inte som förr. Ungdomarna spelar dataspel i dag.

Är det fler hyresgäster som lämnat centrum?

– Nej, bowlingen är den enda hyresgästen vi helt tappat de senaste åren. Centrumet går bra i övrigt, säger Vesko Mijac.

Flera källor med insyn uppger för Mitt i att bowlinghallen under lång tid haft en hyra på över 100 000 kronor i månaden trots att besöksantalet varit vikande under samma period.

Vesko Mijac har hittills inte bekräftat för Mitt i om hyresnivån stämmer och bowlinghallens ägare vill inte kommentera överhuvudtaget.

”Fin mötesplats – tragiskt”

– Jag avböjer att kommentera i nuläget, säger han kort på telefon.

”En fin mötesplats i över 35 år. Tragiskt är det”, skriver en besökare på Brandbergens bowlingcenters facebook-sida.

Utöver cirka 400 lägenheter, just nu planerade som hyresrätter, är det 5 000 kvadratmeter centrumyta som Savana och huvudentreprenören Serneke jobbar med. Bostäderna och de nya, upprustade butikslokalerna vid Brandbergens centrum beräknas stå klara i början av 2023.