Foto: Mostphotos

Brandattentat och skadegörelse mot planerat HVB-boende i Tungelsta

Ett planerat HVB-boende i Tungelsta har utsatts för en brandattack och skadegörelse. Fläskkotletter ”kletades” på brevlådan och en typ av brandbomb kastades in, uppger anhöriga till en granne. – Syftet var förmodligen att bränna ner huset, säger Ylva Thomasson vid polisen. Kommunen informerades långt senare om händelsen.

  • Publicerad 10:01, 26 maj 2016

Det var fredagen den 13 maj som brandattacken och skadegörelsen ska ha ägt rum. Enligt en anhörig till ett grannhushåll Mitt i Haninge pratat med kastades en brandbomb in på tomten, och dessutom hade fläskkotletter ”kletats” på brevlådan.

Brandkår och polis ryckte ut till platsen. Branden ska dock ha slocknat av sig själv. HVB-boendet, som ska drivas av en privat aktör, fick nyligen bygglov. En mängd klagomål till kommunen har kommit in mot det planerade boendet i Tungelsta och namnunderskrifter har samlats in.

Enligt Ylva Thomasson, kommunpolis i Haninge, fanns personal i huset fram till midnatt då de lämnade.

– När personalen sedan kommer tillbaka på morgonen, så är det glaskross i rummet, och man ser en sten i rummet och en spritflaska med en halvbrunnen trasa, en så kallad molotovcocktail. Vi misstänker att någon under natten kastade in spritflaskan genom rutan, säger hon.

– Eftersom trasan var halvbrunnen gissar jag att spritflaskan slocknade i samband med att den kastades in. Det började inte brinna inne i fastigheten. Men syftet var förmodligen att bränna ner huset, fortsätter hon.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, men ärendet är nedlagt i brist på bevis.

Bo Jensen, säkerhetsstrateg i kommunen, bekräftar att brandattentatet ägt rum.

– Jag vet att det har hänt. Jag fick kännedom om händelsen väldigt långt senare. Det är polisen som har uppgifterna om det som skett, säger han.

Vidtog ni några åtgärder efter händelsen?

– Det jag gjorde när jag fick kännedom om händelsen var att kontakta polis och brandförsvar och frågade vad som hänt. Sedan är det polisen som hanterar det här, men det är klart att vi följer det.

Föranleder detta att ni ökar säkerheten kring de andra HVB-hemmen i Haninge?

– Nej, inte just nu. Vi har rondering från våra väktare vid våra egna boenden, men det har ju funnits sedan lång tid tillbaka.

Men det finns nu oro kring framtida brott vid boendet.

– Vi känner oro för att huset ska sättas i brand. Det är 15 meter till närmaste granne, säger en anhörig till en granne som också uppger att obehöriga människor stryker runt huset ibland.

Han menar också att det faktiskt började brinna.

– Men branden självdog, och det blev inte så allvarligt, säger han.

Att fläskkotletter kletats på brevlådan känner dock inte polisen till.

– Det är inget jag känner till något om, säger Ylva Thomasson.

Enligt både polisen och Bo Jensen har HVB-boenden och flyktingboenden i Haninge varit förskonade från liknande incidenter tidigare.