spånga-tensta förvaltningshus i lunda Foto: Anna Z Ek

Brandattentat mot kommunkontor i Tensta

Klockan 02:36 i natt larmades polisen om en brand i ett kommunkontor i Tensta. En kvart senare kom nästa larm, om en ny brand i ett medborgarkontor en kilometer bort.

  • Publicerad 07:02, 28 aug 2018

– Däck har använts vid den ena branden för att antända och i det andra fallet kastades något in genom en ruta, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson hos polisen, till Mitt i. Han betonar att det rör sig om initiala uppgifter.

– Vi var bara på Fagerstagatan i Spånga. Där brann det i ett skärmtak vid entrén och vi plockade bort några plåtar, säger Nils-Inge Karlsson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral till Mitt i.

– Det blev lite rökspridning i fastigheten. Jag har inte hört om några bildäck där vi var.

Jobbar hemifrån

Utanför avspärrningen träffar Mitt i Ditte Westin. I vanliga fall är hon verksamhetsutvecklare för trygghetsfrågor, men vid krissituationer som i dag är hon platsansvarig för att hjälpa personal som kommer på morgonen till jobbet.

– Vi har en plan för hur vi ska hantera den här dagen. Vissa får gå in och hämta sina datorer och jobba hemifrån medan andra omdisponeras till andra ställen, berättar Ditte.

Ingen gripen

Enligt polisen släcktes den första branden av regn.

Det är ännu oklart om de utsatta lokalerna kommer att kunna hålla öppet i dag. Polisen misstänker att samma gärningsman ligger bakom båda bränderna, uppger Aftonbladet.

Det finns ingen gripen men polisen ska titta på kameraövervakningen.