Undervisningen är inställd för flera klasser efter nattens brand på Tyresö skola. Foto: Sandra Samppala

Brand på Tyresö skola – skolan stängd för flera klasser

Det har brunnit på Tyresö skola natten till tisdagen. Ett klassrum är förstört och undervisningen är under tisdagen inställd för elever i årskurs 4-9. Enligt polisen finns det tecken på att branden var anlagd och händelsen utreds som grov mordbrand.

  • Publicerad 07:59, 8 okt 2019

Det är på baksidan av Tyresö skola det har brunnit. Krossat glas ligger kvar på marken på tisdagsmorgonen och sot runt fönster vittnar om nattens händelse.

På tisdagsförmiddagen är fortfarande polisavspärrningarna kvar i väntan på teknisk undersökning och poliser vaktar brottsplatsen.

Efter bränderna – fler väktare och poliser i Tyresö

Det är rast och några elever samlas vid avspärrningarna.

Det var under natten till tisdagen som det började att brinna i ett klassrum på Tyresö skola. En väktare som var i tjänst kan ha räddat skolan från att brinna ner till grunden.

Bränderna i Tyresö – det här har hänt

– Tack vare en rådig väktare som brände av en pulversläckare begränsades branden. Sedan kunde vi komma dit med våra styrkor och släcka det sista, säger Per Thelander, operativt befäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

Polisen bevakar brottsplatsen på tisdagsförmiddagen. Foto: Sandra Samppala

Klassrum förstört

Larmet om branden kom strax innan 03.30-tiden och ett klassrum i skolan blev förstört. Flera andra klassrum blev också rökfyllda.

Polischef om bränderna: ”Kan vara en reaktion på våra insatser”

I nuläget vet räddningstjänsten inte hur branden startade.

– Branden är släckt, men vi jobbar för att få ut röken ur skolan just nu, säger Per Thelander.

På grund av rökutvecklingen kommer delar av skolan att vara stängd under dagen. Foto: Sandra Samppala

Lars Byström på Stockholmspolisen säger till Mitt i att händelsen utreds som grov mordbrand, då det finns tecken på att branden är anlagd.

Brandkåren har även sagt till SVT att väktaren som släckte branden också upptäckte trasiga fönsterrutor på skolan i samband med branden.

Skolan stängd för flera klasser

På grund av rökutvecklingen kommer delar av skolan att vara stängd under dagen.

Undervisningen är inställd för alla elever i årskurs 4-9 i dag, förutom de som har planerade utflykter utanför skolan under den pågående aktivitetsveckan.

Vi kommer att vädra under dagen

Johan Ahlkvist

– Vi bedömer att elever i årskurs 4-9 inte ska vara här i dag, på grund av rökspridningen. Vi kommer att vädra under dagen och gå ut med mer information senare, säger Johan Ahlkvist, skolchef i Tyresö kommun.

Skolan har gått ut med information om branden via kommunens hemsida samt skolplattformen. En del elever i årskurs 4-9 har kommit till skolan i dag på morgonen, men ingen blir hemskickad utan att vårdnadshavare kontaktats först.

– Elever släpps inte hem utan att vi har varit i kontakt med varje enskild vårdnadshavare först, säger Johan Ahlkvist.

Elever i förskoleklass upp till årskurs 3 kommer att gå på fritids i dag.

Efter bränderna – fler väktare och poliser i Tyresö