Brand på Gunnes gård var anlagd

Den brand som på måndagskvällen förstörde ett fodertält på Gunnes gård i Smedby var anlagd. Bland personalen är man ledsen och besviken efter händelsen. – Det som är så tråkigt är att man ger sig på vårt gemensamma kulturarv, en plats som alla får komma till, säger Gun Bjurberg, museichef.

  • Publicerad 12:27, 14 nov 2017

Det luktar ännu rök över frostbeklädda Gunnes gård på tisdagsmorgonen, tolv timmar efter att branden släckts på fodertältet. Den enda som är ute på gården är Stefan, som arbetar med att rensa upp i resterna av fodertältet. Det är kallt, och resten av personalen sitter i den röda stuga som används som kontor.

– Vi antar att det är några ungdomar som gjort det här. Det är så synd, alla skolbarn i området kommer hit, och det som är så tråkigt är att ge sig på vårt gemensamma kulturarv, en plats som alla får komma till, säger Gun Bjurberg, museichef.

”Vi brukar vara ganska förskonade”

I helgen krossades också fönsterrutor på ett av kontorshusen som används av gården, men det tror inte Gun Bjurberg har något med branden att göra.

– Det händer då och då att fönster krossas. Det har nog inget att göra med branden, det tror jag inte. Smedbyn är ett lite stökigt område, men vi brukar vara ganska förskonade, säger Gun Bjurberg.

Nu börjar också arbetet med att ersätta fodertältet. I tältet förvaras foder till de getter, får, kor, grisar och höns som lever på gården under sommarhalvåret. Trots skadan som branden inneburit är byggnaden relativt lätt att ersätta – men det är bråttom, till april måste ett nytt hus stå på plats.

– Man vill ju inte säga att det var tur att det var detta hus, men det är lättast att ersätta. De andra husen på gården är oerhört svåra att ersätta. Räddningstjänsten gjorde ett helt fantastiskt jobb, branden hade kunnat bli så mycket större, men inte ens träden runt om skadades. Det får man vara tacksam för, säger Gun Bjurberg.

Tredje branden sedan starten

Sedan Gunnes gård byggdes i slutet av 80-talet har det brunnit två gånger. Den första gången var kring påsk, då man misstänker att en fyrverkeripjäs hamnat i fäbodens tak. Då tvingades djur evakueras ur huset. Den andra gången var det ett så kallat grophus – en grop för foder med tak på – som brann.

Fodertältet som nu brunnit byggdes faktiskt ursprungligen för att ersätta grophuset, men har senare flyttats efter att ett nytt hus kommit på plats.

Fakta

Gunnes gård

Gunnes gård är en rekonstruerad vikingagård, som kom till i slutet av 80-talet. Gården är uppbyggd efter en modell som baserats på utgrävningar som gjorts i Bålsta, och är ett populärt utflyktsmål för skolor och förskolor i Upplands Väsby.