Brandkåren kunde stoppa rökutvecklingen Foto: Mitt i/Mostphots

Brand i Nackavilla var rökutveckling

Boende i en Nackavilla evakuerades i tisdags morse. Det som förmodades vara en brand visade sig vara rökutveckling som brandkåren snabbt kunde stoppa. Två personer rökskadades. Polisen misstänker brott.

  • Publicerad 07:42, 4 sep 2018

Strax efter sju på morgonen fick polisen rapport om en brand i en tvåvåningsvilla i Ektorp i Nacka.

– Det är en brand i en lägenhet i någon form av villa i Nacka, Ektorp. Samtliga fyra lägenheter har evakuerats och det finns inga uppgifter om någon skadad, sa Anna Westberg, polisens presstalesperson i Stockholm, till Mitt i morse.

Brann i tvåvåningsvilla

Enligt polisens hemsida brann det i en tvåvåningsvilla med fyra lägenheter och det brann i en av lägenheterna. Räddningstjänsten höll vid halvåttatiden i morse på med rökdykning.

Samtliga fyra lägenheter i fastigheten evakuerades.

Ulf Sjöholm, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, säger att när brandkåren kom till adressen var det rökutveckling i huset men ingen brand.

– Det rök från ett vägguttag där någon form av värmekälla var inkopplad. Vi fick stopp på det och konstaterade att det inte brann. Vi ventilerade lokalen. Två personer rökskadades och togs om hand av ambulansen.

Vittne hörde ljud

Klockan 07 hörde ett vittne ett högt poff i pannrummet och när hon öppnade dörren var det helt rökfyllt och svart därinne. Hon rusade till sovrummet där hennes man och barn låg och sov och skrek att det brinner. Sedan ringde hon 112. Där sa de åt henne att utrymma lägenhet och att varna alla i huset.

– Tur att jag var vaken och inte låg och sov för då kanske jag inte alls hört smällen, säger kvinnan.

Polisen har upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan. Fastighetsägaren är misstänkt för grov oaktsamhet genom att ha underlåtit att vidta åtgärder för att undvika kortslutning.