Brand. Båtvarvet vid Kanaan brann ner natten till torsdagen. Allt förstördes förutom en vagn som stod utanför. Foto: Mikael Andersson

Brand i båtvarv vid Kanaan i natt

Området kring båtvarvet vid Kanaans väg är avspärrat efter en brand i natt. Händelsen utreds initialt som mordbrand.

  • Publicerad 11:35, 10 sep 2020

Klockan var 02.16 natten till torsdagen när polisen fick in larm om att det brann i en byggnad nära vattnet vid Kanaans väg.

Det rör sig om båtvarvet som ligger bredvid Kvarnvikens båtsällskap. Ingen person uppges ha skadats och branden är släckt, men både polis och räddningstjänst var kvar på plats vid 11-tiden.

– Vi har spärrat av området för att undersöka brandorsaken, ärendet rubriceras initialt som mordbrand, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen.

Enligt Per Pettersson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, har man hittat en flaska med gasen acetylen som kan explodera om de utsätts för värme. Enligt räddningstjänsten såg flaskan opåverkad ut, något som innebär att den inte behöver vara själva brandorsaken.

– Det är någon form av svetstub eller acetylenflaska som måste tas omhand. Flaskan är väldigt ömtålig så man har en robot på plats, säger Per Pettersson.

Båtupptagningar försenas

Branden drabbar intresseföreningen Råcksta Sjöhage som driver varvet hårt. Upptagningen av båtarna försenas, och föreningen är uppgiven.

– Vi har lagt ned så mycket jobb på varvet, och nu är allt nedbrunnet, säger ordföranden som vill vara anonym.

Elcentraler, traktorer, passeringssystem och verktyg är borta. Bryggorna klarade sig, och inga båtar ska ha skadats. Men båtklubbarnas båtar ska upp på ett eller annat sätt.

– Vi får hjälp av andra båtklubbar som redan har ringt, och så ska vi försöka få tag på en traktor, och sedan blir det försäkringsbolaget, säger ordföranden.

Intresseföreningen Råcksta Sjöhage

Är en ideell förening som består av de fyra klubbarna Kvarnvikens båtsällskap, Hässelby strands båtklubb, Grimsta båtsällskap och Strandlidens båtklubb. Det är föreningen som driver varvet.