Det var på det kommunala bostadsbolaget Tyresö bostäders extrainsatta styrelsemöte den 5 maj som splittringen blev tydlig. En majoritet gav då tumme ner till planerna på att rusta upp omsorgsboendets lokaler.

På andra sidan stod tre socialdemokrater, som reserverade sig mot beslutet. De ser det som att de stod upp för kommunens enda kommunala äldreboende.

– Tyresöborna var tydliga under valrörelsen med att de vill ha Björkbacken kvar. Båda pensionärsorganisationerna vill det också, säger Mathias Tegnér (S), styrelseledamot.

Ordföranden: "Inte realistiskt"

Besvikelsen över styrelsebeslutet var stor bland S-ledamöterna. Så stor att de hotade med att lämna styrelsen i protest. Ett hot som nu blivit verklighet.

– Det är en principiell fråga. Kommunen har varit tydlig med att man ska genomföra den här renoveringen, säger Mathias Tegnér.

Men enligt ordföranden Marie Åkesdotter (MP) hade styrelsen inget val. Ägardirektivet från kommunen var varken realistiskt eller ens lagligt, säger hon.

– Kommunen kan inte lägga ägardirektiv på bolaget som får så negativa konsekvenser. Vi måste enligt lag följa affärsmässiga principer och det går inte i det här fallet utan att bolaget drabbas, säger hon.

En av Björkbackens byggnader, Björkebo, är öppen och har fortsatt fungera som äldreomsorg i väntan på renoveringen av Björkdalens lokaler. Men samtliga byggnader har dömts ut av Arbetsmiljöverket och kommer på sikt behöva stänga.

Notan: 180 miljoner

Marie Åkesdotter lutar sig mot en konsekvensanalys som gjorts av projektet. Den visar att kostnaden för renoveringen skulle landa på 180 miljoner kronor.

– Det skulle innebära kraftigt höjda hyror för de äldre, säger Marie Åkesdotter.

Hon menar att lokalerna lämpar sig bättre för annat än äldreomsorg.

– Tills vidare är det bra om vi kan ta hand om ukrainska flyktingar där. Sen får vi diskutera hur Björkbacken ska användas på sikt.

Bör inte Tyresö ha något kommunalt omsorgsboende?

– Jo, men jag har svårt att se det i den här byggnaden. Vi får lägga ett uppdrag om att bygga ett nytt kommunalt äldreboende helt enkelt, säger Marie Åkesdotter.

De tre avgående styrelseledamöterna kommer ersättas av tre andra socialdemokrater.