Björkbacken. För dyrt att bygga om eller värt att spara enda kommunala omsorgsboendet? Foto: Sandra Samppala

Bråket om Björkbacken: Tre S-ledamöter hoppar av i protest

Tre socialdemokratiska ledamöter hoppar av Tyresö bostäders styrelse i protest efter att planerna på renoveringar av Björkbacken skrotats. Styrelsens ordförande menar att planerna var orealistiska och efterfrågar nu att kommunen istället bygger ett helt nytt äldreboende.

  • Publicerad 09:28, 11 maj 2022

Det var på det kommunala bostadsbolaget Tyresö bostäders extrainsatta styrelsemöte den 5 maj som splittringen blev tydlig. En majoritet gav då tumme ner till planerna på att rusta upp omsorgsboendets lokaler.

På andra sidan stod tre socialdemokrater, som reserverade sig mot beslutet. De ser det som att de stod upp för kommunens enda kommunala äldreboende.

– Tyresöborna var tydliga under valrörelsen med att de vill ha Björkbacken kvar. Båda pensionärsorganisationerna vill det också, säger Mathias Tegnér (S), styrelseledamot.

Ordföranden: "Inte realistiskt"

Besvikelsen över styrelsebeslutet var stor bland S-ledamöterna. Så stor att de hotade med att lämna styrelsen i protest. Ett hot som nu blivit verklighet.

– Det är en principiell fråga. Kommunen har varit tydlig med att man ska genomföra den här renoveringen, säger Mathias Tegnér.

Men enligt ordföranden Marie Åkesdotter (MP) hade styrelsen inget val. Ägardirektivet från kommunen var varken realistiskt eller ens lagligt, säger hon.

– Kommunen kan inte lägga ägardirektiv på bolaget som får så negativa konsekvenser. Vi måste enligt lag följa affärsmässiga principer och det går inte i det här fallet utan att bolaget drabbas, säger hon.

En av Björkbackens byggnader, Björkebo, är öppen och har fortsatt fungera som äldreomsorg i väntan på renoveringen av Björkdalens lokaler. Men samtliga byggnader har dömts ut av Arbetsmiljöverket och kommer på sikt behöva stänga.

Notan: 180 miljoner

Marie Åkesdotter lutar sig mot en konsekvensanalys som gjorts av projektet. Den visar att kostnaden för renoveringen skulle landa på 180 miljoner kronor.

– Det skulle innebära kraftigt höjda hyror för de äldre, säger Marie Åkesdotter.

Hon menar att lokalerna lämpar sig bättre för annat än äldreomsorg.

– Tills vidare är det bra om vi kan ta hand om ukrainska flyktingar där. Sen får vi diskutera hur Björkbacken ska användas på sikt.

Bör inte Tyresö ha något kommunalt omsorgsboende?

– Jo, men jag har svårt att se det i den här byggnaden. Vi får lägga ett uppdrag om att bygga ett nytt kommunalt äldreboende helt enkelt, säger Marie Åkesdotter.

De tre avgående styrelseledamöterna kommer ersättas av tre andra socialdemokrater.

Bakgrund till problemen på Björkbacken

Det började med att Arbetsmiljöverket underkände omsorgsboendets lokaler. Badrummen var för små för att personalen skulle kunna utföra sitt arbete.

År 2017 beslutade därför det forna Alliansstyret att Björkbacken skulle läggas ner.

Två år senare revs det beslutet upp av det nya styret. Nya planer på renovering och äldrecenter i lokalerna presenterades.

Förra året klubbade en oenig kommunstyrelse igenom förslaget om upprustning.

Planerna halverade antalet platser från 88 till 44 platser, för att kunna möta Arbetsmiljöverkets krav och "ge ett modernt särskilt boende för äldre".

Under 2022 gör Tyresö Bostäder en konsekvensanalys av planerna. Den visar att kostnaderna för upprustningen riskerade skena till mellan 165 och 180 miljoner kronor. En nota som i slutändan skulle landa på hyresgästerna genom kraftigt höjda hyror.

Styrelsen drar slutsatsen att projektet inte är förenligt med deras skyldighet att följa affärsmässiga principer och röstar ner det.

Styrelsens tre socialdemokratiska ledamöter väljer att lämna sina uppdrag i protest.

Visa merVisa mindre