SNACKIS. Politiker på Södermalm vill att så kallad "exkluderande design" ska försvinna. Foto: Sebastian Chaaban

Bråk om exkluderande design – fast de tycker lika

Politiker på Södermalm vill se inte design i staden som håller människor borta. Men det blev upprörda känslor när frågan kom upp.

  • Publicerad 15:54, 24 apr 2015

Vid Ringvägen har bänkar bytts ut mot fåtöljer. Och vid Björns trädgård har staket satts upp för att hindra folk att sitta. Södermalmsnytt har tidigare skrivit om design i staden som hindrar personer från att sitta eller sova på platser.

LÄS MER: Staket och metallrör för att hålla hemlösa borta har blivit ett snackis

Flera av politikerna på Södermalm vill inte se den typen av design i stadsdelen.

Upprörda känslor

Men under gårdagens politiska nämnd på Södermalm blev det upprörda känslor, trots att politikerna i princip håller med varandra.

Fredrik Lindstål (C), ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd, menar att det blev ”totalkaos” när han skulle lämna in en skrivelse om att förvaltningen borde se över och åtgärda exkluderande design på Söder.

– Det var uppenbarligen en känslig fråga för Socialdemokraterna, då ordföranden i nämnden som jag upplevde det försökte stoppa min skrivelse. Istället för att den skulle bli inlämnad till förvaltningen så försökte man få den besvarad där på plats, säger Lindstål.

– Det skulle då innebära att den förvaltningen inte kommer se över skrivelsen och hantera den officiellt. Det ser jag som mycket allvarlig och jag har aldrig varit med om något liknande.

LÄS MER: Finns inga fler planer på att bygga bort hemlösa i Stockholm

"Stämmer inte"

Men bilden ser helt annorlunda ut enligt Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd. Att förvaltningen skulle kommentera skrivelsen när den lämnades in menar han inte på något sätt skulle stoppa den.   

– Det här verkar bygga på ett missförstånd. Förvaltningen bad om att få kommentera vilket jag tillät. Det var olyckligt men jag som ordförande hade ingen avsikt att hindra dem från att lägga skrivelsen. Den gick också in för beredning. Och det vore ologiskt att motarbeta någon i en politisk fråga där vi vunnit bred majoritet, säger Anders Göransson.