Övar kroppsspråk. Stefan Björklund övar på en "walk-in" när tv-teamet kommer på besök hos klass 6B i Helenelundsskolan. Foto: Claudio Britos

Bra snack – Helenelundsskolan har nått kvartsfinal i tv-sända Retorikmatchen

I knivskarp konkurrens tog sig Helenelundsskolan ända till slutaudition i UR:s Retorikmatchen, en tävling för alla klasser i årskurs 6 i Sverige. Och där gick klass 6B:s tal, framfört av Tilde Gustafsson och Stefan Björklund, rakt in i hjärtat på juryn. Helenelundsskolan fick en guldstjärna – och knep en av åtta kvartsfinalplatser.

  • Publicerad 05:15, 17 okt 2020

I måndags fick Helenelundsskolan besök av ett tv-team som kom för att spela in material till kommande program där klass 6B ska tävla vidare i Retorikmatchen.

– Först vill jag säga grattis till er som har gått så här långt! säger inslagsproducenten Joy Klackenberg till klassen som har samlats i klassrummet medan en kameraman och en ljudkille riggar sina prylar.

Tal som berörde

Och långt har de verkligen tagit sig. Först gick Helenelundsskolan vidare till slutaudition som sändes i SVT Barn den 8 oktober och i P4 den 10 oktober. Där höll Tilde Gustafsson och Stefan Björklund från 6B ett berörande tal som handlade om kränkningar och mobbning.

Juryn och programledaren. Peter Nitschke, Sofia Kacim, Nassim al Fakir (programledare), Elinor Falkman (som även kommenterar presidentvalsretoriken i TV4) och Jonathan Hörnhagen. Foto: UR

Talet fick applåder och beröm av programledaren Nassim al Fakir och av juryn som består av fyra retoriker som till vardags coachar företagsledare, chefer och politiker i konsten att tala.

– Ert sätt att framföra det här talet träffade verkligen rätt in i hjärtat på mig. Jättestarkt, det träffar både hjärtat och hjärnan. Ni är så duktiga så att jag vill vara säker på att jag får se mer av er i den här tävlingen, så därför får ni min guldstjärna, sa Peter Nitschke.

Jättejubel. Glädjen i klass 6B visste inga gränser när jurymedlemmen Peter Nitschke gav sin guldstjärna åt Helenelundsskolan som därmed gick till kvartsfinal. "Wow, hela skolan hoppar!" sa Nassim al fakir och skrattade. Foto: UR

Guldstjärnan betyder att Helenelundsskolan var en av åtta som gick vidare från slutaudition och ska tävla i kvartsfinal 4 som sänds i SVT Barn den 12 november och i P4 den 14 november.

Skriver talen tillsammans

Klassen skriver talen tillsammans, sedan är det Tilde och Stefan som representerar klassen och hela Helenelundsskolan i själva tävlingen.

– Vi har väl inte svårt att tala inför folk. Jag var den enda killen som anmälde mig och Tilde var den enda tjejen som kunde hela talet utantill, säger Stefan.

– Nej, jag läste lite också, men lärarna valde mig för att jag hade bra inlevelse. Jag gillar att stå på scen, säger Tilde.

Bra på att prata. Tilde Gustafsson och Stefan Björklund, båda 12 år och Helenelundsbor, representerar Helenelundsskolan i retorikmatchen. Foto: Claudio Britos

Det är emellertid en helt annan sak att tävla i Retorikmatchen än att tala inför den egna klassen, tycker de.

– Då har vi en kamera som filmar oss hela tiden. Det är en häftig upplevelse, säger Stefan.

– Ibland är det nervöst, då får jag som små blixtar som kittlar i bröstkorgen, säger Tilde.

Övar kroppsspråk

Det har blivit klart för inspelning i klassrummet och klassläraren Ingela Berglund hyschar för att sorlet ska lägga sig innan hon berättar om dagens övning där eleverna ska träna på kroppsspråk genom komma in en och en och göra en ”walk-in”.

Tystnad tagning. Klassläraren Ingela Berglund ger instruktioner inför dagens förstaretorikövning i klass 6B. Foto: Claudio Britos

– Ni går in, vänder er mot publiken och står stadigt, plant yourself. Titta sedan publiken i ögonen. Ett knep är att fästa blicken på någon och sedan svepa över de andra, det funkar, säger hon.

"Ni är svingrymma"

En stund senare får klassen ge Joy Klackenberg en utmaning. Hon ska komma in och visa olika känslor i en kort ”walk-in”. Förslagen haglar och det slutar med att Joy ska vara arg, överglad och känna hatkärlek, ”som när man vill klämma sönder en bebis för att den är så söt, den känslan”.

– Oj, det är jättesvårt, konstaterar Joy. Det är nervöst, men ni är verkligen bra på att prata inför varandra i den här klassen. Och ni är jättebra på att inte låtsas om att kamerorna är här. Det är inte lätt, men ni är svingrymma! säger Joy.

Ny övning. Ingela Berglund viskar instruktioner till två av eleverna som ska gå in till klassen, en med självförtroende och en mer osäker, och så får klasskamaraterna gissa vem som fått vilket uppdrag. Foto: Claudio Britos

Kolla kvartsfinalen den 12 november

Retorikmatchen är en programserie som vill stärka alla barns förmåga att våga tala inför andra för att kunna göra sina tankar och åsikter hörda, och även lyfta vikten av att vara en god lyssnare.

Det är hela klassen som tillsammans skriver talen och juryn lyssnar och kommer med feedback och betygssätter.

Nassim al Fakir är programledare och juryn består av de fyra proffsretorikerna Peter Nitschke, Sofia Kacim, Elinor Falkman och Jonathan Hörnhagen.

Helenelundsskolan gick vidare från slutaudition till kvartsfinal i säsongspremiären som sändes i SVT Barn den 8 oktober och i P4 den 10 oktober.

Kvartsfinalen där Helenelundsskolan tävlar sänds den 12 november i SVT Barn och den 14 november i P4.

Om Helenelundsskolan går vidare till semifinal så tävlar den 26 november i SVT Barn, och den 28 november i P4.

Siktet är inställt på finalprogrammet där två skolor tävlar om guldmikrofonen och 10 000 kronor till klasskassan.

Utöver sändningarna i SVT Barn och P4 finns programmen på urplay.se där de kan ses i efterhand.

Visa merVisa mindre

Sollentuna bäst på att bygga cykelvägar

Nyheter Fick pris för Årets cykelprestation Sollentuna kommun har byggt 4,3 kilometer regionalt cykelstråk i år, och tar därmed hem Region Stockholms pris Årets cykelprestation. Men ska målet ett fullt utbyggt cykelvägnät 2030 ska nås måste...tisdag 20/10 18:04

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47