Åk långfärds - men i grupp. Foto: Mostphotos

Bra skridsko-is men ta med polarna

Lite snö, tö, hårda vindar och sedan klart väder har gett bra isar för skridskofärder. Förutsatt att du åker i ett större sällskap och har rätt utrustning.

  • Publicerad 09:44, 29 dec 2016

Ingen snö på marken? Det är inga problem för isarna. Tvärtom. Ett snötäcke däremot isolerar isen så att vattnet underifrån fräter på isen ovanför och kan göra den svagare, menar Carl Crafoord, verksamhetsansvarig för långfärdsskridskoåkning på Friluftsfrämjandet.

– Det är jättebra isar nu om man tittar generellt. Det har töat och inte regnat på länge, det ligger ingen snö på isarna, blåsten har tagit en del och sedan klart väder på det gör att isen växer, den blir tjockare och säkrare, säger han men påminner att det är av största vikt att man inte åker ensam utan i grupp.

Ett exempel på när det gick riktigt snett var under onsdagen då två personer åkte genom isen i Norrviken i Sollentuna och blev nedkylda så att de fick föras till sjukhus.

Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i.

Det är viktigt att utrustningen är rätt, menar Carl Crafoord. Isdubbar, visselpipa, en ryggsäck som gör att du flyter men främst isspikar som du kan kontrollera isen med så att du vet om den håller.

– Man vill inte bada egentligen. Isspiken är förebyggande och isdubbarna används om du ramlar i.

Om olyckan ändå är framme gäller det att vända och ta sig upp där du kom ifrån. Du kan heller aldrig vara säker på att isen håller bara för sett andra personer vistas på den tidigare.

Det är ungefär som snö och laviner, det dagsaktuella uppgifter som gäller

Vad gäller isarna på insjöarna är de generellt mer hållbara än havsisarna där vågor och strömmar kan bryta upp isen. Mälaren är till största delen öppen, de grupper som åker skridskor håller till på småsjöarna som lade sig innan jul. Vinden har gjort att det inte frusit där det varit öppet.
– När det blåst mycket kan den ha brutits upp och försvunnit i väg, det är ungefär som snö och laviner, det dagsaktuella uppgifter som gäller, säger Carl Crafoord.

Fakta

Om isar och säkerhet

Allmän information om hur man är på isen på ett säkert sätt finns på http://www.issakerhet.se/

På sidan skridsko.net samlas dagsaktuella uppgifter in om isarnas skick från lokala skridskoklubbor och friluftsfrämjanden, men de uppgifterna är ämnad för medlemmar som vet hur informationen ska användas.

 

Källa: http://www.issakerhet.se/
Visa merVisa mindre