Bra mat inte bara en trend
- Nyheter
- Publicerad 13:49, 11 mar 2016
John Julius Berglund
Forskning visar att maten vi äter påverkar vårt beteende. Skolor blir lugnare när man slutar erbjuda elever sockerladdade snacks. I fängelser har man påvisat att fångar blir mindre våldsamma och har en tendens att följa regler bättre när de fått i sig rätt mängd vitaminer, mineraler och fettsyror.
Trots att det är allmänt vedertaget att en näringsrik och välbalanserad kost hjälper till att hålla en människa frisk fortsätter vi att äta mat som är bevisat skadlig.
Därför är det glädjande att intresset för mat som gör nytta för hela människan, och inte bara belöningssystemet, på senare år har blivit trendigt. Och därmed säljbart.
Min förhoppning är att det håller i sig och att restauranger fortsätter att erbjuda fler goda, näringsrika och välbalanserade alternativ, så risken blir mindre att jag faller för frestelsen att äta den mat jag vet sätter kroppens funktioner ur balans.
Jag måste erkänna att hälsoaspekten hamnat långt ned på priolistan under stora delar av min karriär. Smak, estetik och ekonomi har alltid kommit i första rummet. Utom under mina år som privatkock då hälsosam mat oftast stod högst på önskelistan. Mina klienter bytte då diet lika ofta som jag slipade mina knivar och maten fick kosta vad den ville.
Det är förstås problematiskt för oss med en mer begränsad matkassa att det ofta är dyrare med råvaror som producerats med omtanke, men jag tror att det är betydligt billigare att investera i nyttig mat nu än att lägga pengarna på mediciner senare i livet.
På tal om livet så ska jag bli pappa vilken dag som helst nu. Jag kommer vara hemma mycket och tänkte då passa på att dela med mig av mina recept och tankar till er.
Det kommer min vana trogen bli rena nyttigheter som finns att hämta i skog och mark här i grannskapet, men även klassiska onyttigheter som jag helt enkelt inte kan låta bli.