Städare i tunnelbanan. Foto: Mostphotos

Bra att t-banans städare sparkas – tycker facket

Solreneriet – företaget som städar och klottersanerar i tunnelbanan sade hastigt upp sitt avtal och 130 medarbetare ska sägas upp. Men facket ser uppbrottet som en chans att bli kvitt Solreneriet och hoppas på en beprövad lösning för medlemmarna.

  • Publicerad 20:56, 11 okt 2018

I tisdags sade städföretaget Solreneriet upp sitt avtal med MTR, som ansvarar för tunnelbaneverksamheten i Stockholm.

Anledningen enligt Solreneriet är att klottret i tunnelbanedepåerna fördubblats på två år och det nio år gamla avtalet är inte ekonomiskt hållbart för bolaget.

Som följd meddelades att 130 medarbetare kommer sägas upp.

Ser chansen till en nystart

Men i stället för panik ser facket det hela som en möjlighet för sina medlemmar.

– Vi har från vår sida tidigare haft svårt med Solreneriet. De har inte följt kollektivavtalen som finns och till exempel inte givit rätt lön. Allvarliga problem som vi aldrig nått en lösning på, säger Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på fackförbundet Seko.

Förhoppningen är nu att MTR tar över städ och klottersaneringen i egen regi och tar över merparten av de 130 medarbetarna. Samma lösning som skedde i våras när MTR och Solreneriet bröt ett liknande städavtal för pendeltågen.

– De signaler vi fått säger att MTR är öppna för samtal. Förhoppningen är att alla som vill följa med till en MTR-styrd organisation i tunnelbanan får det, säger Thomas Gorin Weijmer.

Bekräftar att samtal inletts

MTR har nu sex månader på sig att komma fram till en ny lösning och bekräftar att samtal med fackförbunden inletts.

– Just nu är det för tidigt att säga vilken lösning som ligger närmast, men ganska snart är det nog klart i vilken riktning vi väljer att gå. Men som vi sagt tidigare är vi nöjda med den städning vi fått av medarbetarna på Solreneriet, säger Claes Nyberg, kommunikatör på MTR.