BP:s tränare Pimenta nekar till anklagelserna

BP:s tränare Luis Pimenta har tagit timeout efter att flera spelare i A-truppet anonymt har gått ut med vittnesmål om mobbning, sexism och rasism. Nu bemöter han anklagelserna i ett uttalande via nyhetsbyrån TT.

  • Publicerad 09:13, 4 sep 2018

– Är det möjligt att försvara sig mot felaktiga anonyma rykten, fragment av situationer och diskussioner, och mot journalistisk tolkning av osammanhängande språkliga omskrivningar? Det är nästan omöjligt, men i den här upphettade situationen har jag inget annat val än att försöka, säger Luis Pimenta.

Den portugisiske tränaren väljer att främst bemöta de tre huvudanklagelserna, som gäller rasism, sexism och mobbningsmetoder i hans ledarskap.

”Balls” och ”pussy” har annan innebörd på engelska

Pimenta nekar till att ”personligen ha använt ”n-ordet”. Han förnekar att han någonsin har sagt något nedsättande om ras, nationalitet eller ursprung.
När det gäller sexism så medger Pimenta att han har använt orden ”balls” och ”pussy”, men att de har en annan innebörd på engelska.
– Jag har rannsakat mig själv och förstått att de här två uttrycken får en helt annan innebörd när de översätts till svenska, då de får en sexuell konotation. På engelska är innebörden endast kopplad till att visa mod. Utifrån det var det tydligt att orden handlade om att ”göra det svårt för motståndarna” alternativt att ”inte visa tillräcklig kämpaglöd”.

Ingen mobbning enligt Pimenta

Den tredje punkten handlar om Pimenats ledarskap, där spelare har vittnat om pennalism och bestraffningar. Detta förnekas av Pimenta som förklarar det bara har varit ett fall där klubben har vidtagit åtgärder mot en spelare, åtgärder som han ställde sig bakom, efter flera oönskade beteenden från spelarens sida.
Det var i fredags som Aftonbladet gick ut med uppgifterna om ett utbrett missnöje med Pimentas ledarskap bland BP:s spelare. Klubben beslutade att genomföra en egen utredning, och på lördagen tog Pimenta timeout.

”Glad att klubben tar saken på allvar”

I söndags föll BP med 0–3 mot Malmö FF hemma på Grimsta IP. Nu går Allsvenskan uppehåll för landskamper och nästa match för BP, som ligger på kvalplats efter 20 av 30 omgångar, är först den 16 september då man möter Djurgården borta.
– Jag är glad över att klubben tar saken på allvar och att man snabbt upprättade en intern utredning för att få alla korrekta fakta på bordet, säger Luis Pimenta.