BP:s tränare anklagas för mobbning och sexism

Brommapojkarnas portugisiske A-lagstränare Luis Pimenta styr med bestraffningar och ett ledarskap präglat av pennalism och sexism. Det vittnar flera av lagets spelare om i Aftonbladet. Klubben reagerar nu med att starta en utredning – samtidigt tar Pimenta timeout.

  • Publicerad 11:00, 1 sep 2018

– Det är så fel det som händer i BP nu, säger en av spelarna till Aftonbladet.
BP skrev ett treårigt avtal med Pimenta inför årets säsong, och klubbens sportchef Daniel Majstorovic var nöjd med värvningen då portugisen hade ett imponerande cv med både topputbildning och fina resultat. Efter 19 omgångar ligger BP på kvalplats med 16 poäng, och man föll senast med hela 0–6 mot BK Häcken.

Har satt upp en ”hierarki-lista”

Men problemen på Grimsta IP tycks vara allvarligare än så. Enligt Aftonbladet vittnar flera källor i klubben, oberoende av varandra, om  att tränaren står för mobbning, hårda bestraffningar och sexism.
Bland annat har Pimenta har satt upp en ”hierarki-lista”, där han rankar spelarna i truppen utifrån hur han i dagsläget ser på deras status i laget, enligt en spelare.

Ska ha kallat en ung spelare för ”nigger”

Tränaren ska även ha kallat en ung spelare för ”nigger” och ha visat ett klipp ur filmen ”The Wolf of Wall Street” där Leonardo Di Caprios rollfigur tar kokain från en prostituerad kvinna nakna stjärt, som ett exempel på manlighet.
En del spelare var rädda för att prata med Aftonbladet, men några valde att berätta mot löfte om anonymitet.

Ajeti bekräftar uppgifterna öppet

Anfallaren Bajram Ajeti, som inledde säsongen i BP men som nu spelar för AFC Eskilstuna, bekräftar dock öppet uppgifterna om Pimenta.
– Jag var den enda som vågade säga ifrån, att det inte var rätt att kalla någon för neger eller att vi är tjejer och inte män och speciellt inte i en klubb som BP, säger han till Fotbollskanalen.
Först ville inte BP kommentera uppgifterna, men på fredagskvällen gick klubben ut med en kommentar på sin hemsida där man förklarar att klubben ”tar mycket allvarligt på de uppgifter som i dag framkommit”.

Klubben har startat en utredning

”Vi vill understryka att den typ av beteende som beskrivs inte är något som föreningen vill bli förknippad med och som en konsekvens av detta har vi omedelbart startat en utredning i ärendet med syftet att få all relevanta fakta på bordet. Detta inkluderar samtal med spelare, ledare och övriga relevanta personer och vi ber om att få återkomma när vi har mer information eller när utredningen är klar”, skriver BP.
– De uppgifter som framkommit är något vi tar mycket allvarligt på. Av den anledningen och att vi har med individer att göra är det viktigt att utredningen är grundlig. Jag ber om att få återkomma så snart vi har mer information, säger Daniel Majstorovic.

Under lördagen meddelade BP på sin hemsida att Pimenta tar timeout under utredningen.

– Föreningen har fattat beslut att ansvarig tränare tar timeout från sina uppgifter under utredningens gång. Laget leds tillsvidare av assisterande tränare, säger Majstorovic på sajten.

Malmö FF hemma på söndag

BP:s nästa match i Allsvenskan spelas på söndag då man tar emot Malmö FF hemma på Grimsta IP.