Ny utmaning. BP:s klubbdirektör Manuel Lindberg (längst till höger) lämnar klubben för att bli vd och klubbdirektör i AIK. Foto: Mostphotos och Erik Bjernulf

BP:s klubbdirektör lämnar – blir vd i AIK

Fotbollssäsongen närmar sig sin sista spark – då sker stora förändringar på nyckelpositioner i både Brommapojkarna och Akropolis.

  • Publicerad 10:49, 17 nov 2021

När Sveriges kanske största klubb intressemässigt hör av sig innebär det någonstans att man gjort ett bra jobb

Manuel Lindberg lämnar klubbdirektörsrollen i BP och tar över som vd i AIK efter mångårige sportchefen och klubbdirektören Björn Wesström.

– Jag sökte inte jobb hos AIK och hade inga tankar på att sluta i BP. Men självklart känns detta ärofyllt. När Sveriges kanske största klubb intressemässigt hör av sig innebär det någonstans att man gjort ett bra jobb, säger Manuel Lindberg.

Nått målen i BP

Han är varken uppväxt på Norra stå eller Grimsta IP. Han beskriver sig som "helt neutral."

– Men jag kommer göra det i AIK som jag gjort under hela min karriär. I Brommapojkarna har det handlat om att skapa en struktur och en hållbar organisation över tid och att ha nå våra uppsatta mål vilket vi gjort. Klubben har en mer stabil ekonomi än den någonsin haft och en stabil organisation med medarbetare som kommer kunna fortsätta arbetet.

Går upp. Bild från 23 oktober då BP säkrade en comebacken i superettan efter 1-0 mot Sollentuna FK på Grimsta. Foto: Erik Bjernulf

En rad u-landslagsspelare

BP är klara för en comeback i superettan och har nått damallsvenskan för första gången. F17-laget tog SM-guld, F19-laget tog SM-silver och P15-laget vann stora P15-turneringen SEF Trophy och klubben har en mängd u-landslagsspelare.

– Helhetsmässigt kanske Brommapojkarna aldrig varit starkare sportsligt, säger Lindberg.

Vad ser du för utmaningar i AIK?

– Intresset runt klubben är ju enormt. Kravbilden är större. Med sådana krav finns alltid risker med alltför kortsiktigt tänk. Det handlar nog om att kommunicera ett mer långsiktigt förbättringsarbete som ska förstärka klubben på sikt. Ger man sig på vd-rollen i AIK så vet man om att kraven alltid kommer vara höga på dig. Att förväntningarna varje år är att klubben ska vara med i toppen i Sverige och utmana om att vinna.

Försöker hålla sig kvar

BP:s process för att hitta ny klubbdirektör pågår. Även hos de vitblå på Grimsta sker förändringar. Gojko Drinic blir ny ordförande i Akropolis mitt under klubbens jakt på att klara nytt kontrakt i superettan.

Jämnt. Akropolis slåss i en väldigt jämn superettan om att slippa negativt kvalspel. Foto: Harald Weidinger (Harres Photography)

– Det primära nu är att hålla oss kvar. Vi tittar också på att tillsätta en sportchef. Det medellånga målet är en stabilitet för U19-pojklaget och att hamna på övre halvan i superettan nästa år, säger Drinic.

Vill utöka flicksidan

Akropolis har knappt några ungdomslag och det vill man förändra, betonar Gojko Drinic.

– Framförallt på flicksidan. Vi är långt ifrån där vi vill vara. På lite längre sikt, bortom 2023, så är vi förhoppningsvis även kvar i superettan och i framtiden vill vi titta mot allsvenskan. Det är bara att titta på IFK Värnamo, det kan studsa stolpe in under en säsong.

Ni har tvingats flytta från Akalla gård till Spånga IP, och därefter vidare till Grimsta – var känner ni er hemma?

– Här och nu hör Akropolis hemma på Grimsta. En klassisk, fantastisk fotbollsarena. Som tyvärr ligger lite för off för att kunna dra publik. Men framgång föder framgång. Ligger vi i toppen i två, tre år så får vi såklart mer publik än om vi riskerar åka ur serier.

Tar över i styrelsen. Gojko Drinic är ny ordförande i Akropolis IF. Foto: Privat

Oklar. Tränaren Giannis Christopoulos återvände till Akropolis IF under året efter att ha fått sparken i fjol efter slitningar mellan honom och spelartruppen. Om han stannar till nästa år är ännu oklart, enligt nya ordföranden Gojko Drinic. Foto: Mikael Andersson

Manuel Lindberg och Gojko Drinic

Manuel Lindberg

Ålder: 48

Bor: Värmdö

Bakgrund: Tidigare vd för flera privata företag, bland annat Touristry group, samt ideell tränare inom föreningslivet. Varit verksam inom lokalpolitiken i Värmdö kommun för Liberalerna. Började som klubbdirektör i BP 2019.

Aktuell: Lämnar klubbdirektörsrollen i BP runt årsskiftet för att bli vd och klubbdirektör i AIK fotboll under första halvåret 2022.

Gojko Drinic

Ålder: 48

Bor: Mälarhöjden

Bakgrund: Fastighetsmäklare, försäljningschef och utbildningsansvarig på Erik Olsson fastighetsförmedling i många år. Därefter vd på bolåneinstitutet Bättre bolån och på Notar fastighetsmäklare, men arbetar sedan några år tillbaka med egna projekt.

Aktuell: Ny ordförande i Akropolis IF efter Karl Brander, som lämnade posten i juni.

Visa merVisa mindre