Aftonbladets granskning handlar bland annat om selektering inom breddverksamheten och splittrade lag där vissa barn hamnat utanför.

BP:s styrelse skriver på sin hemsida att "det för oss är uppenbart att vi som förening brustit i hanteringen och uppföljningen av vår ungdomsverksamhet."

Nytillsatta klubbdirektören Peter Kleve har fått i uppdrag att utreda hur ungdomsfotbollen i BP följer klubbens egen värdegrund och riktlinjerna i den så kallade BP-mallen. Det sker genom en särskild arbetsgrupp där både interna och externa personer ingår.

– Det finns många dokument, riktlinjer och policies som klubben satt upp om hur vi ska jobba. Vi har fått indikationer på att de kanske inte följs på alla ställen, och vi behöver vända på varenda sten i utredningen och lyssna på hur förankrad värdegrunden är, säger han till Mitt i.

I korthet handlar värdegrunden om att alla ska välkomnas, oavsett ålder, kön, religiös tro eller liknande, och att det råder nolltolerans mot exempelvis mobbning och rasism.

Ska undersöka mobbning

Arbetsgruppen ska lyssna till de incidenter och händelser som skett, berättar Peter Kleve.

– Om det skett mobbning, på vilket sätt har det följts upp? Det kanske inte fungerar alltid, då behöver vi gå till botten med det.

Enkätundersökningar ska gå ut till samtliga spelare, ungdomsledare och föräldrar. Vissa ska även djupintervjuas.

BP:s ordförande säger till BP:s hemsida att styrelsen redan under hösten 2021, innan Aftonbladets granskning, fick indikationer på att delar av ungdomsverksamheten inte fungerade på det sätt man önskar.

Utredningen ska vara klar senast den 30 september.