Utreder. BP:s nya klubbdirektör Peter Kleve har fått stora resurser till sitt förfogande i sin utredning om hur ungdomsverksamheten fungerar i klubben säger han. Foto: Claudio Britos och Privat

BP utreder sin ungdomsverksamhet

Brommapojkarna IF:s självbild är i gungning. Det efter flera artiklar i Aftonbladet om selektering inom breddverksamheten och barn som hamnat utanför. Nu har en utredning tillsatts där alla klubbens spelare och ledare ska få svara på frågor.

  • Publicerad 09:34, 24 maj 2022

Vi behöver vända på varenda sten

Aftonbladets granskning handlar bland annat om selektering inom breddverksamheten och splittrade lag där vissa barn hamnat utanför.

BP:s styrelse skriver på sin hemsida att "det för oss är uppenbart att vi som förening brustit i hanteringen och uppföljningen av vår ungdomsverksamhet."

Nytillsatta klubbdirektören Peter Kleve har fått i uppdrag att utreda hur ungdomsfotbollen i BP följer klubbens egen värdegrund och riktlinjerna i den så kallade BP-mallen. Det sker genom en särskild arbetsgrupp där både interna och externa personer ingår.

Utreder. Den 30 september ska BP:s interna utredning av ungdomsverksamheten vara klar. Foto: Claudio Britos

– Det finns många dokument, riktlinjer och policies som klubben satt upp om hur vi ska jobba. Vi har fått indikationer på att de kanske inte följs på alla ställen, och vi behöver vända på varenda sten i utredningen och lyssna på hur förankrad värdegrunden är, säger han till Mitt i.

I korthet handlar värdegrunden om att alla ska välkomnas, oavsett ålder, kön, religiös tro eller liknande, och att det råder nolltolerans mot exempelvis mobbning och rasism.

Ska undersöka mobbning

Arbetsgruppen ska lyssna till de incidenter och händelser som skett, berättar Peter Kleve.

BP:s nya klubbdirektör Peter Kleve. Foto: Privat

– Om det skett mobbning, på vilket sätt har det följts upp? Det kanske inte fungerar alltid, då behöver vi gå till botten med det.

Enkätundersökningar ska gå ut till samtliga spelare, ungdomsledare och föräldrar. Vissa ska även djupintervjuas.

BP:s ordförande säger till BP:s hemsida att styrelsen redan under hösten 2021, innan Aftonbladets granskning, fick indikationer på att delar av ungdomsverksamheten inte fungerade på det sätt man önskar.

Utredningen ska vara klar senast den 30 september.

Foto: Claudio Britos

Är Europas största fotbollsklubb

Brommapojkarna IF har 260 lag i seriespel.

Klubben har cirka 4 000 aktiva fotbollsspelare.

Klubben har cirka 700 ideella ledare bara på ungdomssidan.

Under det senaste året har klubben haft ett av sina bästa sportsliga år någonsin. Herrlaget har gjort comeback i superettan. Damlaget har nått allsvenskan för första gången. F17-laget tog SM-guld, F19-laget tog SM-silver och P15-laget vann stora P15-turneringen SEF Trophy.

Klubben har just nu en mängd u-landslagsspelare och en rad nuvarande landslagspelare på herrsidan har fostrats i klubben.

Källa: Brommapojkarna IF

Visa merVisa mindre

Utreder. Den 30 september ska Peter Kleve och hans särskilda arbetsgrupp vara klar med utredningen av ungdomsverksamheten hos BP. Foto: Claudio Britos