Kristoffer Nordfeldt, längst upp till vänster, och Albin Ekdal, längst upp till höger. Foto: Läsarbild Privat.

BP-knattarna som blev svenska landslagsmän

På 1970-talet dominerades herrarnas fotbollslandslag av Malmö FF-spelare, på 80-talet av IFK Göteborg. Nu har lilla Brommapojkarna tagit över taktpinnen. – Vi ska fira med lite tårta, säger BP-legendaren Tommy Söderström.

  • Publicerad 17:05, 16 maj 2018

När Janne Andersson presenterade VM-truppen till sommaräventyret i Ryssland återfanns inte mindre än fyra BP-produkter i laget: John Guidetti, Kristoffer Nordfeldt, Albin Ekdal och Ludwig Augustinsson. En som följt kvartetten genom åren är BP-legendaren Tommy Söderström.

– Vi är jäkligt stolta, men vet du vad det roligaste är? Att alla började utan framtänder som sexåringar i knatteskolan. Jag har ju kört knatteskolan i 33 år, så jag har ju haft alla de här. De har gått den långa vägen.

En ung John Guidetti. Foto: Privat.

Minns första träningarna

Är det något Tommy Söderström har – förutom ett av Sveriges bästa fotbollsöga för talanger – så är det ett gott minne. Hundratals spelare har kommit och gått under hans 33 år i klubben, men minnet av de fyra är fortfarande klart.

– Jag minns hur de såg ut och for fram. Albin Ekdal har ju alltid varit fantastisk och John Guidetti har alltid varit bland de bästa. Nordfeldt började som utespelare, han gjorde jag till målvakt när han var elva år. Och Augustinsson spelade ju i ett fantastiskt lag, där det kommit fram sex spelare till allsvenskan.

Går det att hitta en gemensam nämnare till varför de nått så långt?

– De har tränat kopiöst, haft stabila föräldrar och haft en jäkla skalle. Jag har alltid trott på de här spelarna, men att de skulle hamna i en VM-trupp… Det är svårt att säga när de var så unga, säger Tommy Söderström, och fortsätter:

– Jag tror att det är jätteviktigt att våga ge de unga chansen tidigt i vårt A-lag, även om de inte lyckas direkt så fortsätter vi ge spelarna chansen.

Ludwig Augustinsson och Jacob Une Larsson, 8 år. Foto: Privat.

Vill se Guidetti i startelvan

Nu väntar en månad då det kommer dryftas fram och tillbaka om vem som ska starta på topp i Sveriges VM-premiär mot Sydkorea den 18 juni. Tommy Söderström håller en tumme för John Guidetti.

– Herregud, jag hoppas av hela mitt hjärta att Guidetti startar. Men jag tror det blir Ola Toivonen och Marcus Berg, sen blir det några inhopp för John.