Jubel. BP tackar publiken på ena långsidan på Grimsta IP efter 5-0 mot Älvsjö i hemmaderbyt förra helgen. Foto: Henke Råssmo

BP klara för damallsvenskan – målfyrverkeri i sista matchen

BP är i damallsvenskan för första gången. Allt gick klubbens väg i lördags. Man slog Älvsjö i derbyt med förkrossande 5-0 – samtidigt som Jitex skrällde och slog Uppsala.

  • Publicerad 10:06, 17 nov 2021

Det har varit svårt att tänka på något annat än fotboll

Omkring 300 åskådare på Grimsta såg hur BP efter en väldigt jämn elitettan till slut nådde målet om damallsvenskan. Hemmalagets förmodligen starkaste match i år kom i bästa tänkbara läge.

Uppsala föll tungt

Älvsjö hade ingen chans. BP vann med komfortabla 5-0 – samtidigt som Jitex stod för en av årets största överraskningar och slog BP:s konkurrent Uppsala IK borta med 3-1.

– Otroligt kul att att nå målsättningen. Det var sådan glädje efteråt. Vi hade haft lite svårt att göra mål och visste att vi behövde göra många nu. Då bara släppte det, säger tvåmålsskytten Jennifer Sjösten, 22.

Dramatisk slutspurt när BP slåss om plats i damallsvenskan

Historiska. BP jublar efter segern mot Älvsjö och efter beskedet från Uppsala om att Uppsala IK förlorat hemma på Studenternas mot Jitex med 3-1. Foto: Erik Bjernulf

BP var i praktiken beroende av att Jitex skulle lugga Uppsala på poäng på Studenternas. I den matchen stod det länge 1-1. Ett enda mål för Uppsala skulle krossa BP:s drömmar om avancemang. I stället gjorde Jitex både 2-1 och 3-1 i slutet.

Skratt och tårar

Storsegern på Grimsta följdes alltså av skrällen i Uppsala. På Grimstas innerplan blandades glädjetårar, skratt och kramar.

– Alla har varit delaktiga och det är vår styrka. Spelarna som startar och spelarna som kommit in har varit lika starka. Därför har vi orkat hela säsongen, säger Jennifer Sjösten.Den andra tvåmålsskytten, 23-åriga backen Lovisa Norrby, hade fått gratis taggning inför avspark.

Supporterglädje. Runt 300 åskådare på Grimsta IP fick se klubben ta steget upp i damallsvenskan. Foto: Erik Bjernulf

Supporterföreningen Bromma support gav henne priset som årets mest framträdande spelare efter sina åtta säsonger i klubben.

– Vi var både extremt laddade och jättenervösa vid avspark. Det känns bara helt fantastiskt att få avsluta på detta sätt. Säsongen har varit upp och ner. Det har varit svårt att tänka på annat än fotboll på slutet, säger Lovisa Norrby.

Hur lyckas man vinna med 5-0 i detta läge?

– Vi fokuserade bara på att genomföra vår match så bra som möjligt. Vi har gjort andra bra matcher under året, men utan att ha haft marginalerna med oss. Nu lossnade det. Det har varit lite berg- och dalbana under året, men vi har alltid haft en väldigt bra sammanhållning vecka in och vecka ut.

Hur kommer BP stå sig i damallsvenskan?

– Självklart blir det jättetufft, men också väldigt inspirerande. Med rätt träning, tränare och spelartrupp så tror jag absolut vi kan hålla oss kvar. Det är också målet.

BP tar steget upp till damallsvenskan tillsammans med Umeå IK och IFK Kalmar.

BP tidigt klara för superettan – tre veckors spel återstår

Fyra Stockholmslag i damallsvenskan nästa år

Damallsvenskan utökas till 14 lag från och med nästa år. Dessa klubbar spelar i serien 2022:

Rosengård

Häcken

Kristianstad

Eskilstuna

Vittsjö

Linköping

Hammarby

Örebro

Djurgården

AIK

Piteå

Umeå IK

IFK Kalmar

IF Brommapojkarna

Visa merVisa mindre

Jubel. BP tackar publiken på ena långsidan på Grimsta IP efter 5-0 mot Älvsjö i hemmaderbyt förra helgen. Foto: Erik Bjernulf

En av Brommapojkarnas starkaste säsonger

Avancemanget till damallsvenskan är inte BP:s enda triumf i år.

Som förening gör man en av sina sportsligt starkaste säsonger någonsin.

Utöver att herrlaget är klara för en comeback i superettan och damlaget nått högsta serien, så har F17-laget tagit SM-guld, F19-laget tagit SM-silver och P15-laget vunnit stora P15-turneringen SEF Trophy.

Visa merVisa mindre