Boxare från Vasastan på guldjakt i hemma-SM

Flera boxare från Vasastan hör till de hetaste guldkandidaterna när boxnings-SM arrangeras i Stockholm för första gången sedan 2006. Den 14–16 december smäller det i Eriksdalshallen med totalt 177 boxare i det rekordstora mästerskapet.

  • Publicerad 07:20, 6 dec 2018

Djurgården, som tränar på Tomtebogatan, är största Stockholmsklubb med 21 anmälda. Flera av dem har dessutom stora möjligheter att ta hem guldet i sina viktklasser. En av dem är 37-årige Babacar Kamara som precis har gjort comeback efter fem års uppehåll från boxningen.

– Han har varit borta ett tag, men han har ändå stora chanser att vinna guldet, det är jag säker på, säger Joel Grandell, tränare i konkurrentklubben Hammarby och delaktig i arrangemanget av SM.

Har besegrat Badou Jack

Babacar Kamara har fem SM-guld på meritlistan sedan tidigare och är en av få svenskar som har besegrat nuvarande proffsvärldsmästaren Badou Jack. Han tog dessutom hem storturneringen King of the Ring förra helgen, så trots att han nyligen har börjat boxas igen lär han vara med och göra upp om guldet i supertungvikt (+91 kg).

En annan Djurgårdsboxare med guldambitioner är 21-årige Alex Bwambale i 91-kilosklassen. Han vann NM för seniorer i fjol och tillhör landslaget. Dessutom gör han viktiga insatser mot våld i Tensta där han är uppvuxen.

På damsidan har Djurgården en guldkandidat i Katrine Steingrimsen som visserligen har två tungt meriterade motståndare i sin viktklass (60 kg), men som ändå har goda chanser.

AIF Boxning och Narva BK är också ute efter SM-guld

De båda Vasastansklubbarna Narva BK (Frejgatan) och AIF Boxning (Bråvallagatan) har även de vissa guldförhoppningar i SM.

Stockholms Arbetares IF var nära att gå under för fem sex år sedan men tack vare några eldsjälar reste sig klubben på nio, och 2022 fyller den 100 år. Foto: Chris Anderson

För AIF:s del handlar det om 28-årige Ferdous Sahar i 69-kilosklassen. Han vann SM 2009 men la därefter handskarna på hyllan ända till 2016 så han återupptog karriären. I SM 2016 och 2017 har Ferdous Sahar nått kvartsfinal, men nu är formen toppad och han har bland annat en seger i King of the Ring i Borås nyligen i bagaget.

Narva BK:s Dastparvar rankad etta inför SM

En av konkurrenterna är grannklubben Narva BK:s Milad Fatemi, 24, som bland annat har sex landskamper utan förlust på meritlistan.

Narva BK har ytterligare en guldkandidat i Arsalan Dastparvar som är rankad etta i Sverige i fjädervikt (56 kg) och som vann Gripen Cup tidigare i höstas.

Tränare hoppas på starkt publikstöd

För första gången någonsin i SM-historien kör seniorer, juniorer och ungdomar, både på dam- och herrsidan, i samma turnering. Årets mästerskap är ett samarrangemang mellan Svenska Boxningsförbundet och Stockholm-Gotlands Boxningsförbund.

Biljetter till SM kan inte köpas på nätet, men de säljs hos alla boxningsklubbarna i Stockholm.

– Man kan även köpa biljett i entrén i hallen. Vi hoppas att många kommer och hejar, säger Hammarbytränaren Joel Grandell.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!