OLOVLIGT. Den öppningsbara inglasningen har inget bygglov, nu får grannarna avgöra om den får vara kvar. Foto: Mimmi Epstein

Boulebar kan tvingas riva nybyggd del

Nya Boulebar siktar på att ha året runt-öppet. Men satsningen hotas av en bygglovsstrid. Nu får grannarna avgöra.

  • Publicerad 16:03, 13 maj 2020

Sedan branden på nyårsafton 2016 har Boulebar i Rålis haft en temporär restaurang under vår- och sommarmånaderna. Fram tills nu - för nu är den nya permanenta byggnaden klar och har öppnat. Enligt vd Fredrik Rydesjö har det varit klang och jubel från besökare och planen är att de nu ska ha öppet året om.

Men det har stött på patrull.

Den öppningsbara inglasningen som har byggts saknar nämligen bygglov.

Nu är det grannarna som avgör

Boulebar sökte ett tillfälligt bygglov för den i november – men enligt stadsbyggnadskontoret kan det inte beviljas. Åtgärden är planstridig eftersom byggrätten då överskrids med 78 kvadratmeter och kan inte ses som tillfällig, skriver tjänstemännen bland annat.

Men den grönblåa majoriteten och Sverigedemokraterna i stadsbyggnadsnämnden beslutade nyligen att skicka ut ärendet på så kallat grannhörande, vilket innebär att de närmsta fastighetsägarna får tycka till, något tjänstemännen inte gjort då de menar att bygglovet "omöjligen kan beviljas". Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville gå på kontorets förslag om avslag.

– Det är inget ovanligt. Vi är positiva till verksamheten, den skapar liv och rörelse i Rålambshovsparken och det är en trygghetsfråga också. Men man måste hålla sig till detaljplanen, gör man avsteg måste det prövas så nu är det upp till grannarna att säga vad de tycker, säger Joakim Larsson, (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Ger alla tummen upp kan bygglovet beviljas. Men ger någon tummen ner måste det avslås enligt honom. Då kan Boulebar tvingas ta ner inglasningen och enligt stadsbyggnadskontoret kan det bli tal om sanktionsavgifter eftersom de byggt utan bygglov.

Så.

Nu hänger allt på grannarna.

– Vi hoppas att grannarna tycker att det är ett trevligt tillskott. Det handlar om att vi vill ha öppet även vintertid, annars blir det för litet. Stan behöver det, det finns ingen publik verksamhet mellan mackarna vid Norr Mälarstrand och Alvik under hösten och vintern, säger Fredrik Rydesjö, Boulebars vd.

Att inglasningen inte finns med i det godkända bygglovet för huvudbyggnaden beror på att det tillkom "senare i processen", enligt honom.

Varför har ni ändå byggt utan bygglov?

– Av byggnadstekniska skäl, det gick inte att stoppa när bygget hade kommit så långt. Vi hade räknat med att ha fått ett besked innan dess.

Vad händer om ni inte får bygglov och måste riva inglasningen?

– Då får vi göra en ny bedömning. Men det kommer bli svårt att stänga in utedelen på ett snyggt sätt vintertid för att kunna ha öppet.

Enligt stadsbyggnadskontoret har hittills inget yttrande som kommit in varit negativt.

Brann ner

Boulebar brann ner nyårsnatten till 2017. Polisutredningen gällande branden lades ner i brist på bevis. En månad senare fick de nytt bygglov för en permanent restaurang men under de senaste somrarna har verksamheten bedrivits under vår- och sommar med en tillfällig containerkrog.