Gunilla Walin Wilson slungar iväg en träffsäker boll på måndagens träff med PRO i Stenhamra. Det råder inga tvivel om att hon har gjort det här förut.

Under coronaåret har Gunilla åkt mellan Ekerö och Färingsö för att få spela flera gånger i veckan, men när snön kom slutade PRO i Ekerö att spela. I Stenhamra däremot har man valt att dra ut och skotta och ploga fram banan i alla väder.

– Det kan ju bli struligt när bollarna rullar in sig i snö, säger Britt Wallentin som ansvarar för aktiviteten.

Tårna fryser

En dag, när det snöade ordentligt, var det bara hon som stod här och skottade. Men två dagar i veckan resten av året har ett gäng om runt 15 personer dykt upp i ur och skur. På sommaren kan de bli dubbelt så många.

– Vi lottar lagen så det är aldrig samma konstellationer och det blir ett blandat gäng. Det här är så viktigt just nu, för den sociala biten. Vi har aldrig varit så många som i år.

Medspelaren Björn Häll fyller i:

– Det finns ju ingenting annat att göra. Utan boule hade man åkt mellan hemmet och mataffären.

Spelarna är eniga om att träffarna är nödvändiga för att bryta isoleringen och kanske är det därför många fler vill spela trots att tårna fryser.

– Tidigare kunde vi för det mesta få plats på en av boulebanorna, nu behöver vi uppenbarligen båda två, säger Britt Wallentin.

Även Lars Ohlson är ofta här och skottar. Han tycker att träffarna är viktiga, inte bara för dem som bor ensamma.

– Även om man har någon hemma att prata med är det viktigt att samtala med andra också. Det här betyder mycket för oss. Jag hoppas verkligen att vi får vara kvar, säger han.

Påminda om

Lars syftar till socialnämndens beslut att träffarna på Stockbygården – huset där boulebanorna finns – ska flyttas till äldreboendet Söderströmsgården.

– Dit kommer man väl ändå till slut och det behöver vi kanske inte bli påminda om just nu, säger Lars Ohlson och spelarna intill honom skrattar instämmande.

– Det är väl rätt att hålla stängt nu på grund av coronan men sedan behöver vi det här huset. Och förlorar vi det blir vi ju av med boulebanorna också.

Tidigare har spelarna kunnat gå in i Stockbygården för att fika eller använda toaletten, men under pandemin är huset stängt. Intill husväggen i snön finns dock både nygräddade bullar och kaffe i termos.