Botkyrka kommun har mycket att jobba med när det gäller omsorgen av de äldre. Foto: Mitt i

Bottensiffror för hemtjänsten i Botkyrka

Hemtjänsten i Botkyrka hamnar på sista plats i Sverige i Socialstyrelsens vårsiffror.

  • Publicerad 10:11, 30 maj 2018

Hemtjänsten i Botkyrka låg på sista plats i Sverige när Socialstyrelsen presenterade nya siffror i början av april.

Även när det gäller vård- och omsorgsboenden ligger Botkyrka kommun långt ner på listan. Efter svar från pensionärer i 254 kommuner hittas Botkyrka på plats 248.

Omsorgen i Botkyrka hamnar långt ned på listan när det gäller flera aspekter av omsorgen. Framförallt i kategorin bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten.

PRO har många frågor

Att Botkyrka hamnar långt ned i listan är dock inte längre någon nyhet. Men Inga-Britt Rova som är ordförande för PRO Tumba har många frågor.

– Vi har frågat Tuva Lund flera gånger om vad man gör för att undersöka och förbättra resultaten och vet att de jobbar med frågorna. Vi har också frågat pensionärer och en del är nöjda medan andra är missnöjda. Med tanke på detta går det att undra om det är personbaserat eller om problemet ligger i ledningen av vissa arbetsgrupper, sade Inga-Britt Rova till Mitt i Botkyrka Salem i april.

Vem svarar?

Hon fortsatte:

– Och vem är det som svarar på frågorna? Många är dementa –  är det då barn och anhöriga som svarar?, funderar hon.

Inga-Britt Rova konstaterar dock.

– Det saknas utbildad personal. Inte alla har undersköterskeutbildning och det är så klart ett minus, säger hon.

Förbättringsarbete

Enligt kommunen pågår ett förbättringsarbete. I höstas uttryckte förvaltningschefen Pia Bornevi besvikelse över att kommunen ännu inte sett resultat.

– Nu fortsätter vi förbättringsarbetet enligt plan och vi kommer vara mycket noga att följa upp. Vi vill att våra medborgare ska vara mer nöjda med omsorgen, sade Pia Bornevi, som är förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen på botkyrka.se i november.