En läkare förskrev stora mängder av nervgiftet botulinumtoxin (ett varumärke är Botox) för 600 000 kronor till sig själv och fyra andra personer, som hämtades ut på högkostnadsskyddet.

Han dömdes i tingsrätten att betala skadestånd om samma summa för osant intygande. Rätten ansåg det orimligt att läkaren skulle ha haft medicinska skäl att skriva ut preparaten.

Rätten ansåg att läkaren missbrukat välfärdssystemet.

Fel brottsrubricering

Men domen överklagades till hovrätten, som visserligen höll med tingsrätten i sak, men ansåg att brottsrubriceringen, osant intygande, inte var korrekt. Botox ingår ju i högkostnadsskyddet, och läkaren har inte påstått något annat, enligt rätten.

Men Region Stockholm och Region Uppsala, vars skattebetalare fått stå för Botox-notan, överklagar nu hovrättens dom till Högsta domstolen, uppger Läkartidningen. De menar att hovrätten gjort ett misstag.

Vanligt fusk

Det var 2020 som misstänkt fusk uppdagades bland Botox-läkare. Enligt SVT hade Region Stockholm då krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för felaktiga Botox-förskrivningar.

– De här enskilda läkarna utfärdar botox på recept och fyller i att det ska vara inom förmånen, alltså att vi i regionen ska finansiera det som om det vore ett läkemedel. Men istället så används det i skönhetsindustrin, sade en tjänsteman till SVT vid tillfället.