PRISADE. Poul Shamoun, Rohey Njie, Haddy Gassama och Rayan Ibrahim tog emot priset på filmhuset. Gloria Kinyanjui som också var med i filmteamet var inte på plats. Foto: Cristina Schippa

Botkyrkaungdomar vinner filmpris

Botkyrkaungdomar kammade hem pris för bästa film och hedersomnämnande i två olika kategorier på en filmfestival i helgen.

  • Publicerad 17:13, 14 okt 2019

Botkyrkafilmen Avundsjukan har vunnit pris för bästa film på Film Stockholms filmfestival Stockmotion.

Filmen är gjord av Poul Shamoun, Haddy Gassama, Rohey Njie, Gloria Kinyanjui och Rayan Ibrahim, och producerades tillsammans med Fanzingo och Norsborgs Musikhuset. Filmen vann i kategorin för filmmakare i ålders 13 till 15 år.

– Den här gruppen jobbade väldigt motiverat. De kom på idéen i diskussion med varandra och repade repliker och provfilmade med sina telefoner under rasterna i skolan. De har ett starkt eget driv, säger Cristina Schippa som är filmpedagog i filmprojektet.

"Välförtjänt"

Tillsammans med pedagogerna Sara Wall och Namir Shamany hjälpte hon barnen att själva skriva manus och göra en storyboard, planera scener, filma, ta upp ljud, lägga på musik och klippa filmen.

– När vi skickade in filmen till filmfestivalen tänkte jag att det vore fint för barnen att få se filmen på stor bioduk. Men när vi väl satt där så blev själva tävlingen viktig och det var så roligt att de vann. De är stolta över filmen och tyckte själva att det var välförtjänt, säger Cristina Schippa.

En annan ung Botkyrkabo som prisades på festivalen var Johanna Jonsson. Hon är elev på Botkyrka kulturskola och fick ett hedersomnämnande i kategorin 6 till 12 år för sin animerade film Don’t do this if you are in this situation.

HEDER. Johanna Jonsson är elev på Botkyrka kulturskola och fick ett hedersomnämnande i kategorin 6 till 12 år för sin animerade film Don’t do this if you are in this situation. Foto: Privat

Botkyrka utmärkte sig även i kategorin för åldrarna 16 till 19 år, där filmen Mellanförskap av Fanzingos sommarjobbare Fatema Hashim, Fatima Alhashemy, Rachel Borromeo, Hermella Kidane och Fereshta Gholami fick ett hedersomnämnande.

Detta är STOCKmotion

Filmfestivalen STOCKmotion annordnas av Film Stockholm som är del av Region Stockholm.

Filmfestivalen har funnits sedan 2014 och riktar sig till filmskapare i alla åldrar med ett särskilt fokus på kortfilmer.

Festivalen är också Stockholms läns regionala uttagning till den nationella Novemberfestivalen.

Visa merVisa mindre