TJEJJOUREN VÄXER. En av initiativtagaren, Samira Ekman, berättar att en träningsgrupp för unga tjejer och icke-binära kommer att starta upp inom kort. Foto: Samira Ekman

Botkyrkas tjejjour fortsätter växa

Tjejjouren som öppnade för ungefär ett år sedan har varit eftertraktad. De började med en chattkväll i veckan och nu utökar de verksamheten med mer fysiskt stöd och en träningsgrupp.

  • Publicerad 05:15, 29 nov 2021

När Botkyrka kvinnojour var i kontakt med andra jourer i Stockholm förra året så hörde de att det fanns ett stort behov av stöd för tjejer och att alla inte kunde tas om hand. Som en förgrening av den befintliga kvinnojouren drog då tjejjouren igång sin verksamhet.

Ny tjejjour startar i Botkyrka

Behovet är stort

Senaste året med pandemin har varit tufft och många har hört av sig via jourens hemsida eller på Facebook och Instagram. Chatten har de utökat från en kväll i veckan till två och inom kort ska en av volontärerna starta upp en träningsgrupp för unga tjejer och icke-binära.

– Inget datum är satt, man får hålla utkik på våra sociala medier, säger Samira Ekman, en av initiativtagarna till tjejjouren.

Dessutom ska de strax börja med Syskonskapet, som innebär att volontärer ställer upp så att man kan ses och ha kontakt med samma person under cirka 10 månader.

Tjejjouren växer

De startade ideellt och engagemanget har varit i mån av tid. I dag finns det cirka 10 volontärer. Under pandemin har det varit svårt att engagera fler volontärer när de inte har kunnat ses, men nu är tanken att också en anställd från kvinnojouren ska fokusera på tjejjouren.

Målgruppen har internt varit tjejer upp till 30 år, men de tar emot alla som hör av sig till deras chatt. Många av de som hör av sig gör det med anledning av sexuellt våld. Chatten har varit deras enda kommunikationsväg, till skillnad mot kvinnojouren som ger stöd både genom att ses och telefonsamtal.

– Det var ett aktivt val när vi startade. När vi kollade runt med andra tjejjourer verkade det inte vara ett stort tryck på telefonsamtal och yngre tjejer rör sig mer på internet, säger Samira Ekman.

Botkyrka Tjejjour

Hemsida: https://botkyrkakvinnojour.se

Instagram: https://www.instagram.com/botkyrkatjejjour/

Facebook: https://m.facebook.com/Botkyrka-tjejjour-102108641735844/

Chat: Tisdagar 19-21, Torsdagar 20-22

Föreningens stödtelefon har nummer: 020-33 33 88

Visa merVisa mindre