Botkyrkas nya trygghetsvärdar: ”Vi blundar inte för någonting”

När Skyddsvärnet förra året tog över som trygghetsvärdar i norra Botkyrka höjdes många oroliga röster. Lugna gatan, som innan dess haft uppdraget i över tio år, ansågs av många ha förankring och nätverk som Skyddsvärnet saknade. Nu har de varit i området ett halvår.

  • Publicerad 16:00, 22 jan 2017

Det är viktigt att ungdomar först respekterar vårt arbete. Sen kan vi skapa relation och vänskap

Helt lätt har det inte varit, berättar Miroslav ”Miro” Pesic, som är arbetsledare på Safe Botkyrka, Skyddsvärnets trygghetssatsning i Botkyrka.

– När man kommer in som ny i ett område är det normalt att det blir ett visst motstånd. Det räknar man lite med. Att skapa relationer är svårt och det måste få ta lite tid, säger han.

När de började vandra i norra Botkyrka var det många som reagerade. Positivt, men också negativt. De fick bland annat höra att de saknar förankring.

– Självklart är förankring viktigt. Personligen tycker jag inte att det är det viktigaste, eftersom relationer går att skapa och förbättra. Jag tycker det är viktigt att värdarna förstår platsen, men det kan också vara bra att de kommer från en annan ort, då har man enklare att till exempel säga ifrån om det krävs, berättar Ahmed El Sayed, gruppledare för Safe Botkyrka.

”Blundar inte för något”

Vissa attityder har varit provocerande, andra ifrågasättande. Värdarna säger att de arbetar hårt med att ha en bra dialog med de som bor i området.

– I början kunde vissa ungdomar ropa grejer efter oss eller vara lite kaxiga. Men vi försöker förklara för dem vad vi gör. Varför vi gör det och att vi finns här i fall de behöver oss, säger Ahmed El Sayed.

– Men vi är också tydliga med att vi inte blundar för något, säger Ahmed El Sayed.

”Vill ha förändring”

Att se mellan fingrarna är inte deras sätt, menar han.

– Det funkar inte att jobba så, inte för oss. Vi vill ha förändring på riktigt och då krävs det att man pratar ett riktigt språk, att man pratar med sanningen till unga, tillägger Miro Pesic.

– Det är viktigt att ungdomar först respekterar vårt arbete. Sen kan vi skapa relation och vänskap, säger Ahmed.

Vandringarna är grundläggande för att kunna arbeta förebyggande. I uppdraget ingår också försöka förhindra att det uppstår negativa grupperingar.

– För att skapa trygghet måste man först identifiera vad det är som skapar otrygghet. Det vi ser rapporterar vi till vår uppdragsgivare, säger Ahmed El Sayed.

Sex dagar i veckan vandrar de i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg.

–Vi går runt i området och kollar hur allt ser ut. Är det till exempel någon lykta som är trasig? Något hus som blivit klottrat på, är det någon plats som känns för mörk eller otrygg?, berättar Mohammed Amir Reklaoui.

– Det kan vara allt ifrån unga som står och hänger någonstans och stör sin omgivning. Många vuxna klagar på unga som hänger i portar, säger Ertugrul Gurbuz.

Besöker skolor

Förutom att vandra under kvällar besöker Safe Botkyrka skolor och fritidsgårdar i området. Tanken med det är att lära känna och umgås med ungdomarna.

– När vi är i skolorna så brukar vi sätta oss i cafeterian eller matsalen, vi hälsar, frågar alla hur de mår.

Det är första steget, menar Ahmed.

– Nästa gång vi ser barnen känner de igen oss och vi känner igen dem. Därifrån kan vi jobba med att skapa en relation, säger han.

Skyddsvärnet

Värdarna är Beatriz Valdes, 24 år, Fittja, Mohammed Amir Reklaoui, 22 år, Flemingsberg, Ertugrul ”Erre” Gurbuz, 30 år, Flemingsberg.

Safe Botkyrka, som är del av Skyddsvärnet, startade sin verksamhet förra hösten. Tidigare var Lugna Gatan (Fryshuset) trygghetsvärdar i Fittja och Norsborg.

Safe Botkyrka är del av Botkyrka kommuns trygghetsgrupp där områdesutvecklare, ungdomsledare, räddningstjänst och socialtjänst, bland andra, samverkar.

Visa merVisa mindre