MÄKTIGT. Att träffa Ison Glasgow var stort för många Tumbaelever. Men även att få se sina egna namn på en skylt vid utställningen. ”Nu är det hundratals människor som kan se vad jag och mina klasskamrater har gjort”, säger Moa Savage som var en av de som har jobbat med utställningen. Foto: Claudia Virtanen/Camilla Cherry

Botkyrkaelever tar plats i ny hiphop-utställning

De tre första siffrorna i ditt postnummer – vad betyder de för dig? För många rappare är de laddade med stolthet och hemkärlek. Nu tar de, tillsammans med ungdomar från Tumba gymnasium, plats på Postmuseets nya utställning.

  • Publicerad 16:37, 1 okt 2019

"Vi blendar dom så dom inte kan se. 1, 4, 5, röda linjen, Norra B".

Latin Kings var en av de första svenska rappare som gjorde sin ort till en viktig del i sina texter.

Nu tar de, genom Redline records, plats på Postmuseets utställning Älskade postnummer. Och det gör även en grupp elever från Tumba gymnasium.

De har nämligen gjort intervjuer med två forskare och en musikjournalist om vilken roll postnummer har spelat inom hiphopen.

– Jag blev kontaktad av Postmuseet som ville ha hjälp att göra filmer. Hiphop och ungdom hänger ihop och ungdomarna fungerar därför som någon form av experter i det här, berättar Tobias Falkenstad, som är film och tv-lärare på Tumba gymnasium.

Skarpt projekt

Eleverna fick filma intervjuerna och sedan klippa filmerna. De visas nu på skärmar på utställningen.

– Det var väldigt lärorikt för eleverna att ha ett skarpt projekt. De har en kund som har beställt något, med garantin är att de ska leverera kvalitet på rätt tid, säger han.

En av eleverna som jobbade med ljudet på filmerna är Felix Sköld. Han lyssnar mycket på hiphop och identifierar sig själv starkt med sitt egen postnummer 146.

– Jag har sportat mycket och där finns det stark anknytning till min ort. Var man än åkte så representerade man sitt område, säger han.

Moa Savage, även hon elev och en av de som ansvarade för ljudet när intervjuerna filmades, har däremot ingen stark förankring i sitt postnummer.

– Jag vet knappt vad jag själv har för postnummer. 141 tror jag. Det känns inte alls viktigt för mig. Alla uppväxter är ju olika och för mig har min ort inte betytt så mycket, säger hon.

Stort att få träffa Ison Glasgow

I helgen öppnade utställningen och i torsdags var det vernissage där många artister var med. Bland annat Bredängsbon Ison Glasgow som i sina texter ofta rappar om 127.

– Ison var där, det var riktigt stort. Omg kändiscrush, säger Moa Savage och skrattar.

Även för Felix Sköld var det en höjdpunkt att få träffa Ison.

–  Nästa uppgift i skolan är att vi ska göra en podcast och nu har jag bjudit in Ison till den. Vi ska prata om hans liv och varför han ville satsa på musiken, och vad som gör att han är han.