Botkyrkabyggen sade upp 187 svartkontrakt i fjol

Botkyrkabyggens vd Chris Österlund lovar tryggare områden i Botkyrka 2019. Ett av verktygen är jakten på hyresgäster som hyr ut svart. Förra året sade bolaget upp 187 svartvärdar – och fler uppsägningar väntar.

  • Publicerad 08:20, 23 jan 2019

Förra året fick Botkyrkabyggen in cirka 400 tips om svartvärdar i bolagets bestånd. Under året sades 187 kontrakt upp.

– Vi har skapat en särskild utredningsgrupp för detta. Det här är lägenheter som vi kunnat ta tillbaka, säger Chris Österlund som är vd på Botkyrkabyggen.

Polisen också intresserad

Fler uppsägningar är att vänta. Efter 400 tips förra året kunde Botkyrkabyggen konstatera 250 fall av olovlig andrahandsuthyrning. Bostadsbolaget processar nu ytterligare ett 60-tal fall efter förra årets tips. Och under 2019 fortsätter arbetet.

– Siffran är hög. Det här är ett angeläget arbete. Och uthyrning sker även i kriminella kretsar, också polisen tittar på detta, säger Chris Österlund.

Ska bli 5 procent tryggare

Jobbet mot svartkontrakten är ett av verktygen för att infria bolaget nyårslöfte – att tryggheten i bolagets områden ska stiga med 5 procent under 2019. Andra punkter är:

  • Trygghetsvandringar där egna personalen identifierar platser eller fenomen som känns otrygga eller otrevliga.
  •  Jobba för ordningsvakter i Alby centrum istället för väktare. Ordningsvakter har större befogenheter och kan till skillnad från väktare omhänderta personer.
  • Utreda att sätt in mobila ordningsvakter.
  • Ny mötesplats i Fittja för flera aktörer som startar innan sommaren
  • Fittja först ut att få 7-årsplan. Planen beskriver hur Fittja ska utvecklas som plats.

– Det kommer att synas saker i Fittja redan före sommaren, säger Charlotta Lundström som är pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Ska bort från polisens lista

Samtidigt är bostadsbolaget mål att orterna i norra Botkyrka ska försvinna från polisens lista över särskilt utsatta områden senast 2025. Ihärdigt arbete är vad som krävs – inte temporära projekt enligt Chris Österlund.

– Man måste jobba med flera saker samtidigt och flera olika aktörer tillsammans. Det går inte att jobba i projekt. Det handlar om att gneta på i den ordinarie verksamheten, säger hon.

Trötta på projekt

– Detta är lätt att säga men svårare att genomföra. Istället blir det lätt projekt där man kliver in en tid och sedan avslutar projektet. De norra kommundelarna av Botkyrka är väldigt projekttrötta.

Är det inte lite märkligt att det här löftet kommer från er som bostadsbolag, och inte från kommunen som äger bolaget eller från polisen?

– Att vi ger ett sådant löfte är inte så märkligt. Det här är också affärsmässigt. Om folk som bor i våra områden inte känner sig trygga tappar även våra fastigheter i värde. Som kommunalt bolag förenar vi samhällsansvar och social hållbarhet med affärsnytta. Våra insatser ökar även viljan från andra aktörer att vilja investera i våra orter, säger Chris Österlund.

Ett kommunalt bostadsbolag i Göteborg har redan lyckats med sitt arbete påpekar Chris Österlund.

– Tittar du på våra kollegor på det kommunala bostadsbolaget i Gårdsten så har deras arbete lyckats få bort Gårdsten från listan för särskilt utsatta områden. Vi kommer att studera deras arbete.