Botkyrkabyggen flyttar in i Ungdomens hus i Fittja

Det blir ingen medborgardriven mötesplats eller föreningshus i gamla Ungdomens hus i Fittja. Det har kultur- och fritidsnämnden bestämt sig för. Istället kommer Botkyrkabyggen flytta in, vilket ger möjlighet för ett antal nya lägenheter på Krögarvägen.

  • Publicerad 12:12, 23 sep 2020

Enligt underlaget till nämnden har Botkyrka kommun som hyr och Botkyrkabyggen som äger lokalerna inte kunnat enas om riktlinjerna för hur en medborgardriven mötesplats/föreningshus ska finansieras och drivas.

”Stort behov”

Idén är nu I stället att Botkyrkabyggens områdeskontor som i dag ligger på Krögarvägen flyttar in i gamla Ungdomens Hus.

– Det ger plats för ett antal nya lägenheter på Krögarvägen. Och nya bostäder är något det är stort behov av, säger Charlotte Ekfeldt som är affärsutvecklingschef på Botkyrkabyggen.

Charlotte Ekfeldt. Foto: Botkyrkabyggen

Qvinna i Botkyrka

Tanken är också att Botkyrkabyggens jämställdhetssatsning Qvinna i Botkyrka får lokaler här, liksom att det blir lokaler för trygghetsfältarna i Fittja. Botkyrkabyggen ska även titta på om föreningscentret Bocenter kan flytta in.

Corona har påverkat ekonomin

Enligt underlaget till nämnden har coronapandemin också försvagat de ekonomiska förutsättningarna för en medborgardriven mötesplats/föreningshus. Kultur- och fritidsnämnden siktar på att spara 2,15 miljoner kronor nästa år på minskade lokalkostnader. Och när hyresavtalet för gamla Ungdomens hus sägs upp räknar nämnden med en besparing på 850 000 kronor om året.

Hänvisar till andra platser

Nämnden bedömer dock att det finns tillgång till både mötesplatser och föreningslokaler även om det nya föreningshuset inte blir av. De pekar bland annat på att det finns kostnadsfria mötesrum på Fittja gård och i Albys hjärta. Nämnden pekar även på möjligheten för föreningar att mötas Botkyrka konsthall, Fittja bibliotek, Mångkulturellt centrum, Subtopia och Hallunda Folkets hus.

Botkyrkabyggens Charlotte Ekfeldt pekar även på nya mötesplatser utomhus. Bland annat den nya parken på taket till Ungdomens hus, den nya parken på Fittjahöjden, och den nya multisportytan på Värdshusvägen.

– Det är viktigt att det finns bra mötesplatser, säger Charlotte Ekfeldt.

Ses som säkerhetsrisk

Ungdomens hus var utsatt för kritik och stängde tillsammans med flera andra mötesplatser för unga vuxna våren 2019. I underlaget till nämnden står också att lokalerna såsom den gamla platsen för Ungdomens hus förknippades med risker för vad gäller säkerhet och att det var tveksamt om verksamhet här skulle stödja en positiv utveckling i Fittja.

Mötesplatser för unga vuxna i Botkyrka stängs

Zengin: ”Vi ville arbeta för jobb och studier”

P-platsen i Fittja har blivit lekpark