I juni förra året gick Botkyrkabyggen ut med att de avbryter sin uppmärksammade satsning på andelsägarlägenheter som pågått sedan 2014 (se faktaruta).

– Vi var emot det här redan från början, säger Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm.

Erbjudandet

I ett brev till andelsägarna i somras skrev Botkyrkabyggen:

”Du som är andelsägare erbjuds ett återköp så att du får tillbaka det belopp du köpte lägenheten för plus lagfartskostnad, köpoäng motsvarande boendetid och bostaden i form av en hyresrätt."

Nu hopar sig kritiken mot hur bolaget köper tillbaka lägenheterna. Nyligen skrev tidningen Hem och Hyra om hur 22 andelsägare på Eriksbergsåsen hävdar avtalsbrott. De vill ha 27 miljoner kronor för 22 lägenheter. Botkyrkabyggen har erbjudit sig att köpa tillbaka lägenheterna för sammanlagt 2 miljoner kronor, motsvarande de låga försäljningspriserna 2014.

Samtidigt hävdar andra att återköpens utformning, där de boende som säljer erbjuds en hyresrätt, kan vara olaglig.

– Ingen skulle sälja utan att få ett hyreskontrakt och en bostad. På så sätt har hyreskontrakten ett värde i de här affärerna. Handel med hyreskontrakt är olaglig och lagen skärptes så sent som 2019. Den sista som köpte gjorde det i våras och får nu tillbaka pengarna, men också en hyresrätt, säger en källa till Mitt i.

Passerar kön

De som köpt en andelsägarlägenhet hos Botkyrkabyggen passerar också kön hos Botkyrkabyggen när lägenheterna köps tillbaka och lägenheten blir hyresrätt. Simon Safari på Hyresgästföreningen är kritisk.

– Jag har redan satt våra jurister på det här. Det är tveksamt om återköpen är lagliga. Det här är något som måste granskas. Dessutom borde hyreskön respekteras, säger Simon Safari, som i övrigt framhåller Botkyrkabyggen som ett bra bostadsbolag.

Polisanmälan

Mitt i erfar att en polisanmälan mot Botkyrkabyggen kan vara på gång. Om polisen redan inlett en förundersökning mot Botkyrkabyggen är inget Kristian Halldin som är gruppchef på Underrättelseenheten på Stockholmspolisen vill gå in på.

– Det låter märkligt, men jag förutsätter att de har det juridiska klart för sig. Det är såklart inte tillåtet att lämna över lägenheter mot betalning. Men om detta faller inom en juridisk gråzon eller om det helt enkelt är juridiskt korrekt kan jag inte uttala mig om utan att se hela kedjan av händelser och kontrakt, säger Kristian Halldin.

"Är rättssäkert"

På Botkyrkabyggen har man kommit överens om att pressansvariga Charlotta Lundström tar frågor som gäller andelsägarna, inte vd Chris Österlund som Mitt i frågar efter, och hänvisar till att Lundström är inkörd i ämnet.

– Brevet som gick ut till andelsägarna var medvetet en kort och enkel information, och vi hänvisade till mäklare för mer information. Det är inte en ägd lägenhet som återköpen handlar om utan om en andel i husen, säger Charlotta Lundström.

Hur skulle det gå med återköpen om ni inte erbjöd förstahandskontrakt?

– Det vet jag inte. Det är en spekulation som ingen kan svara på. 3 av 29 som sålt har valt att inte bo kvar i hyresrätten. Men när det gäller kösystem för hyresrätter så har bostadsbolag rätt att utforma sina egna regler. Det här handlar också om skyddet för enskilda människors bostad.

I köpebreven mellan Botkyrkabyggen och de säljande andelsägarna finns inte hyresrätter med som en del av överlåtelsen. I avtalet som Botkyrkabyggen upprättat med mäklarfirman Bukowskis står dock att ”I samband med återköp så kommer säljarna erbjudas hyreskontrakt av objektet och fastighetsmäklaren säkerställer att dessa blir påskrivna i samband med att köpebrev upprättas."

Ni lägger väl ändå med en hyresrätt i affären?

– Nej, det är din formulering. De har rätt att bo kvar i sitt hem.

Och då ingår en hyresrätt i affären?

– Jo, men det är inte som att vi dealar med hyresrätten. Utan avtalet med säljarna går ut på att vi köper tillbaka andelen i fastigheten. Jag känner mig väldigt trygg med att det här är konstruerat på ett rättssäkert sätt, säger Charlotta Lundström.

Botkyrkabyggen hänvisar till en advokatbyrå som varit rådgivande i utformningen av erbjudandet men som inte vill kommentera om de skrivit ett juridiskt utlåtande. Inte heller vill de lämna ut något på grund av den rådande rättstvisten med andelsägare.