Storvreten. På Odlingsvägen i Storvreten såldes ett 20-tal lägenheter till andelsägare efter renovering. Simon Safari på Hyresgästföreningen säger att Botkyrkabyggens återköp behöver granskas. Foto: Claudio Britos

Botkyrkabyggen anklagas för olagliga bostadsaffärer

Botkyrkabyggen har skrotat satsningen på andelsägarlägenheter. Nu erbjuder de sig att köpa tillbaka lägenheterna, samtidigt som andelsägarna får bostaden i form av en hyresrätt. Men affärerna kan vara olagliga, hävdar källor till Mitt i.

  • Publicerad 05:28, 27 feb 2021

Det är tveksamt om återköpen är lagliga.

I juni förra året gick Botkyrkabyggen ut med att de avbryter sin uppmärksammade satsning på andelsägarlägenheter som pågått sedan 2014 (se faktaruta).

– Vi var emot det här redan från början, säger Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen i region Stockholm.

Erbjudandet

I ett brev till andelsägarna i somras skrev Botkyrkabyggen:

”Du som är andelsägare erbjuds ett återköp så att du får tillbaka det belopp du köpte lägenheten för plus lagfartskostnad, köpoäng motsvarande boendetid och bostaden i form av en hyresrätt."

Nu hopar sig kritiken mot hur bolaget köper tillbaka lägenheterna. Nyligen skrev tidningen Hem och Hyra om hur 22 andelsägare på Eriksbergsåsen hävdar avtalsbrott. De vill ha 27 miljoner kronor för 22 lägenheter. Botkyrkabyggen har erbjudit sig att köpa tillbaka lägenheterna för sammanlagt 2 miljoner kronor, motsvarande de låga försäljningspriserna 2014.

Eriksbergsåsen. Här omvandlades de första lägenheterna. Med Storvreten blev det sedan totalt 65 andelsägare Foto: Anders Björklund/Arkiv

Detta är en andelsägarlägenhet

Botkyrkabyggen inledde sin satsning 2014.

Den som köpt en andelsägarlägenhet bor sida vid sida med vanliga hyresgäster.

Ägaren bestämmer själv över lägenheten men bostadsbolaget, alltså Botkyrkabyggen, är förvaltare för trapphus, tvättstuga och andra allmänna utrymmen.

I maj 2020 beslutade Botkyrkabyggens styrelse att avbryta satsningen.

Då fanns 65 andelsägare i Storvreten och på Eriksbergsåsen.

Vid avbrottet pekade styrelsen bland annat på det rättsliga läget kring bostadsformen, att det inte går att pantsätta lägenheterna och att köpare riskerar att inte kunna sälja dem vidare till ett pris som motsvarar deras förväntningar.

Visa merVisa mindre

Charlotta Lundström, presstalesperson på Botkyrkabyggen. Foto: Claudio Britos/Arkiv

Ur lagen

Den som begär, träffar avtal om eller tar emot en särskild ersättning för att upplåta en bostadslägenhet eller för att överlåta hyresrätten till en sådan lägenhet, döms till fängelse i högst två år. Om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Om brottet är grovt, döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Det ska även särskilt beaktas om gärningsmannen i avsevärd utsträckning har missbrukat sin ställning som ägare eller förvaltare av en fastighet.

Källa: Lagen.nu

Visa merVisa mindre

Samtidigt hävdar andra att återköpens utformning, där de boende som säljer erbjuds en hyresrätt, kan vara olaglig.

– Ingen skulle sälja utan att få ett hyreskontrakt och en bostad. På så sätt har hyreskontrakten ett värde i de här affärerna. Handel med hyreskontrakt är olaglig och lagen skärptes så sent som 2019. Den sista som köpte gjorde det i våras och får nu tillbaka pengarna, men också en hyresrätt, säger en källa till Mitt i.

Passerar kön

De som köpt en andelsägarlägenhet hos Botkyrkabyggen passerar också kön hos Botkyrkabyggen när lägenheterna köps tillbaka och lägenheten blir hyresrätt. Simon Safari på Hyresgästföreningen är kritisk.

– Jag har redan satt våra jurister på det här. Det är tveksamt om återköpen är lagliga. Det här är något som måste granskas. Dessutom borde hyreskön respekteras, säger Simon Safari, som i övrigt framhåller Botkyrkabyggen som ett bra bostadsbolag.

Polisanmälan

Mitt i erfar att en polisanmälan mot Botkyrkabyggen kan vara på gång. Om polisen redan inlett en förundersökning mot Botkyrkabyggen är inget Kristian Halldin som är gruppchef på Underrättelseenheten på Stockholmspolisen vill gå in på.

– Det låter märkligt, men jag förutsätter att de har det juridiska klart för sig. Det är såklart inte tillåtet att lämna över lägenheter mot betalning. Men om detta faller inom en juridisk gråzon eller om det helt enkelt är juridiskt korrekt kan jag inte uttala mig om utan att se hela kedjan av händelser och kontrakt, säger Kristian Halldin.

"Är rättssäkert"

På Botkyrkabyggen har man kommit överens om att pressansvariga Charlotta Lundström tar frågor som gäller andelsägarna, inte vd Chris Österlund som Mitt i frågar efter, och hänvisar till att Lundström är inkörd i ämnet.

– Brevet som gick ut till andelsägarna var medvetet en kort och enkel information, och vi hänvisade till mäklare för mer information. Det är inte en ägd lägenhet som återköpen handlar om utan om en andel i husen, säger Charlotta Lundström.

Hur skulle det gå med återköpen om ni inte erbjöd förstahandskontrakt?

– Det vet jag inte. Det är en spekulation som ingen kan svara på. 3 av 29 som sålt har valt att inte bo kvar i hyresrätten. Men när det gäller kösystem för hyresrätter så har bostadsbolag rätt att utforma sina egna regler. Det här handlar också om skyddet för enskilda människors bostad.

I köpebreven mellan Botkyrkabyggen och de säljande andelsägarna finns inte hyresrätter med som en del av överlåtelsen. I avtalet som Botkyrkabyggen upprättat med mäklarfirman Bukowskis står dock att ”I samband med återköp så kommer säljarna erbjudas hyreskontrakt av objektet och fastighetsmäklaren säkerställer att dessa blir påskrivna i samband med att köpebrev upprättas."

Ni lägger väl ändå med en hyresrätt i affären?

– Nej, det är din formulering. De har rätt att bo kvar i sitt hem.

Och då ingår en hyresrätt i affären?

– Jo, men det är inte som att vi dealar med hyresrätten. Utan avtalet med säljarna går ut på att vi köper tillbaka andelen i fastigheten. Jag känner mig väldigt trygg med att det här är konstruerat på ett rättssäkert sätt, säger Charlotta Lundström.

Botkyrkabyggen hänvisar till en advokatbyrå som varit rådgivande i utformningen av erbjudandet men som inte vill kommentera om de skrivit ett juridiskt utlåtande. Inte heller vill de lämna ut något på grund av den rådande rättstvisten med andelsägare.