Över 20 miljoner går kronor till att göra bland annat Fittja tryggare. Foto: Anders Björklund

Botkyrka storvinnare i ny trygghetssatsning

Botkyrka får mest i hela landet – över 20 miljoner kronor till fyra projekt – när Boverket delar ut pengar till utsatta områden. – Vi ville göra en mötesplats för unga vuxna och alla möjliga eftersom platserna upplevs som otrygga idag, säger Alvaro Fuentes på Botkyrkabyggen.

  • Publicerad 12:03, 12 jul 2018

När Boverket för tredje året delar ut pengar till landets fastighets- och tomtägare är Botkyrka klar vinnare.

Totalt ska 500 miljoner kronor delas ut vid två tillfällen. Vid första rundan handlar det om 102 miljoner, rapporterar Hem&Hyra.

Platserna upplevs som otrygga idag

Alvaro Fuentes

Över 20 av de 102 miljoner kronorna går till fyra projekt i Botkyrka där även det projekt som fått enskilt mest i landet ska utföras.

Mötesplats för alla

Det är kommunala byggbolaget Botkyrkabyggen som får pengarna för att göra Fittja och Storvreten tryggare och rusta upp bostadsgårdar.

– Själva idén och fokuset när vi sökte pengarna var att vi ville göra en mötesplats för unga vuxna och alla möjliga eftersom platserna upplevs som otrygga idag, säger Alvaro Fuentes, hållbarhetsutvecklare på Botkyrkabyggen.

Lyssnar på de boende

Idén till projekten kom från honom och kommer innebära en ordentlig förändring av platserna. Exakt vad som ska göras och hur är dock enligt Alvaro för tidigt att säga.

– Det kan bli helt fel om man gör sådant här utan att förankra det i området så vi kommer föra en dialog med boende och andra aktörer. Höra vad de upplever som nödvändigt och vad de vill ha. På så sätt skapar vi långsiktig hållbarhet.

Vad konkret vill ni uppnå?

– Vi vill se till att det blir tryggare och få ut de boende i områdena. Det gäller verkligen att tänka till hur man får med alla och det är snabba puckar. Projektet ska vara klart om ungefär två år.