Istället för sand. Att sprida saltlösning istället för sand är ett sätt att få sommarväglag även på vintern. Foto: Lennart Johansson

Botkyrka sparar miljon på att slopa sopsalt

Att hundarnas tassar far illa av saltet lyfts av Botkyrka kommun som orsak till beslutet att cykelvägarna inte ska saltsopas i vinter. Men ekonomin har också spelat in i beslutet.

  • Publicerad 14:02, 9 okt 2019

Att sprida salt över gång- och cykelvägar för att hålla vägbanorna rena från snö gjordes på flera håll i Botkyrka förra vintern. Men i år kommer vägarna istället sandas. "Anledningen är saltsopningens negativa påverkan på miljö och djurliv.", skriver kommunen på sin webbsida.

– Vi har lyssnat på inkomna felanmälningar och synpunkter från medborgare som rastar sina hundar på dessa vägar. Det är tydligen väldigt starkt det här saltet, säger Anders Öttenius som är chef för stadsmiljö i kommunen.

Dessutom sprids saltet ut i diken och gränsområdena efter vägen och det är inte heller bra.

– Men vi har inte gjort fullvärdiga miljöutredningar kring detta, säger Anders Öttenius.

Om fler väljer cykeln för att vägarna är sopsaltade påverkas ju miljön å andra sidan positivt. Hur har den avvägningen gjorts?

– Vi har som sagt inte gjort någon djupare utredning kring detta, men vi hoppas att den ordinarie vinterhållningen ska kunna göra vägarna farbara. Det kommer vara vinterväglag men det ska fortfarande vara framkomligt.

Hur mycket kostar det att sopsalta?

– Förra säsongen kostade det 900 000 kronor mer att sopsalta gång- och cykelvägarna än att ploga vanligt. Kommande vinter kan vi med index och marknad räknar vi upp det till en miljon.

Har den kostnaden spelat in i beslutet?

– Ja den ekonomiska aspekten finns där. Att inte sopsalta kommer spara kommunen en miljon i runda slängar.

De röda sträckor är de gång-och cykelvägar som sopsaltades förra säsongen. Foto: Botkyrka kommun

De gröna sträckorna är de bilvägar underhölls med salt förra säsongen. Foto: Botkyrka kommun