Botkyrka säger nej till kommundelning

Det blir ingen kommundelning i Botkyrka. Det har kommunstyrelsen beslutat, trots att två tredjedelar av Tullingeborna röstade ja till delning.

  • Publicerad 14:14, 17 nov 2014

Förra måndagen beslutade kommunstyrelsen att inte gå vidare med frågan om en kommundelning.

I folkomröstningen den 14 september röstade 69,8 procent av väljarna nej till en delning. Men hur resultatet ska tolkas råder det politisk oenighet om.

Anders Thorén (TUP) är kritisk till hur resultatet av folkomröstningen har hanterats, bland annat har kommunen inte tagit hänsyn till att två tredjedelar av Tullingeborna röstade för en kommundelning.

– Det här visar att det finns ett starkt stöd och Tullingeborna borde få avgöra sitt eget öde. Om de vill ta ansvar och utveckla kommunen efter sina behov borde det vara upp till dem, ­säger Anders Thorén.

Katarina Berggren (S), ordförande i kommunstyrelsen, menar att frågan berör hela Botkyrka.

– Alla Botkyrkabor borde få säga sitt eftersom det skulle bli ekonomiska och demokratiska konsekvenser vid en eventuell delning, ­säger Katarina Berggren.

Enligt Jimmy Baker (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, finns det inga påtagliga fördelar med att splittra kommunen.

– Två små kommuner har var för sig mindre ekonomiska muskler än en stor kommun, säger han.

Centerpartiet och Folkpartiet stödjer en kommundelning.

– Folkviljan är vad vi ska lyssna till och i grunden handlar det om ett demokratiperspektiv. Vill människor ta sina egna förutsättningar ska de få chansen att göra det, säger Fredrick Federley (C), ordförande i Centerpartiet i Botkyrka.

Trots bakslaget i kommunstyrelsen kommer TUP att fortsätta driva frågan.

– Det finns en möjlighet att lyfta frågan till kammarkollegiet och begära en delning med hänvisning till resultatet och den tydliga opinionen i Tullinge. Där­efter kan det även hamna på regeringens bord, säger Per Börjel (TUP).

Den 27 november ska kommunfullmäktige besluta om kommundelningen.

Fakta

Folkomröstning hölls i september

Tullingepartiet (TUP) har under en längre tid drivit frågan om att Tullinge ska bilda en egen kommun.

Botkyrka kommun beställde 2011 en oberoende utredning som fastslog att både Botkyrka och Tullinge skulle förlora ekonomiskt på en delning.

2012 överlämnade Tullingepartiet 7 000 namnunderskrifter till kommunen med krav på att folkomrösta om en kommundelning.

Kommunen beslutade ­sedan att en folkomröstning skulle hållas om delningen. Den hölls i samband med övriga val den 14 september.

Visa merVisa mindre