Botkyrka på väg mot privat hemtjänst

Den nya kommunstyrelsen i Botkyrka öppnar för privat hemtjänst i kommunen. Men Vänsterpartiet är starkt kritiska och varnar för förlorade skattepengar.

  • Publicerad 16:51, 30 okt 2018

Det aktuella beslutet kom i kommunstyrelsen i fredags, då man beslutade att inrätta en arbetsgrupp bestående av politiker från Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Gruppens uppdrag är att utreda hur Botkyrkaborna kan få mer valfrihet: ”Arbetsgruppen ska utgå från att även privata aktörer ska leverera hemtjänst i Botkyrka.” står i beslutet.

Varnar för riskkapitalister

Vänsterpartiet som åkte ur den styrande majoriteten efter årets val är kritiska och menar att privata företag inte kommer ge förbättra hemtjänsten, varken för de äldre eller för de anställda. Partiet menar dessutom att den kritiserade hemtjänsten nu var på väg åt rätt håll. I våras hamnade hemtjänsten i Botkyrka på sista plats i Socialstyrelsens jämförelse. Nya siffror i höst visade på en viss förbättring.

”Att öppna hemtjänstmarknaden för privata aktörer minskar våra möjligheter att göra just detta, eftersom det innebär en uppenbar risk att våra gemensamma skattemedel hamnar i fickorna på riskkapitalister i stället för inom den verksamhet vi säger oss vilja stärka”, skrev vänsterpartisten Kerstin Amelin i sitt avslagsyrkande.

Försvaret: ”Typiska ord”

Kristdemokraternas Stefan Dayne försvarar beslutet:

– Det här är typiska ord från Vänsterpartiet. Allt som är privat för dem är ”riskkapitalister”. De är emot privata aktörer över huvudtaget, säger Stefan Dayne.

”Måste prova sig fram”

Han fortsätter:

– Om det visar sig att det är något dåligt då får man väl avskaffa det. Men man måste prova sig fram saker och ting. Men vi kommer inte införa något utan analys och diskussion innan. Arbetsgruppen är ett steg i rätt riktning, säger han.

Arbetsgruppen ska efter utredning komma tillbaka med ett förslag senast 31 mars nästa år.