Inte så här. Familjer och vänner till Botvids studenter väntade utanför skolan strax före utspringet ett coronafritt år. Foto: Dilshan Fernando

Botkyrka öppnar för klassvisa utspring

Det traditionella studentfirandet i hela Sverige är hotat. Men ett utspring kan Botkyrkas elever få ändå – fast i en annan form.

  • Publicerad 07:00, 8 maj 2020

Tänk dig följande scen: Du är ung, studentmössan klämmer runt hjässan, dörrarna till skolan öppnas utåt, kanske för en sista gång.
Du tar sats och rusar ut. Där står en kamera uppställd.
Du vinkar in i linsen och telefonen i fickan skakar som en maracas av tummen upp- och hjärt-emojis.

Kanske lägger dina uppkopplade föräldrar ut en bild av dig som barn, naken på någon ”story”.

Det kan bli verkligheten för de som tar studenten
i Botkyrka i vår, när kommunen nu ser över hur man egentligen ska fira kommunens studenter. En som brinner för digitala studentfirande är Willy Vittala (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Digitala utspring

– Det är en viktig tradition, att fira inträdet i vuxenlivet. I Gävle kommun har förvaltningen, rektorerna, och politiken bestämt tillsammans att genomföra ett liknande firande. Det borde gå här också, särskilt när vi har mediaelever som utbildar sig kring webbsändningar på Xenter, så att anhöriga kan följa allt online.

Digitala utspring är ett av alternativen på bordet. Vad man gör istället är upp till skolorna själva att avgöra, utifrån vilka förutsättningar man har. Det skulle kunna bli klassvisa utspring, som kanske filmas.

– Vi håller på att kolla på detaljerna just nu, säger Lars-Gustaf Jonsson, gymnasiechef i kommunen som har haft möte med skolcheferna i Huddinge, Haninge och Södertälje.

– Studenterna är värda att fira vi, men vi ser tyvärr inga möjligheter till ett traditionellt utspring.