Emilia och Sophia på Konsthallens sommarverkstad för barn och unga. Till höger Anneli Bäckman, curator och Patricia Palma, kommunikatör. Foto: Anders Björklund

Botkyrka konsthall redo för första sommaren

Botkyrka konsthall öppnade under festligheter i maj. Under sommaren återvänder flera av konstnärerna till den nya konsthallen i Fittja. Men det händer även andra saker – bland annat väntar en midsommarfest.

  • Publicerad 05:00, 13 jun 2019

Premiärutställningen Härifrån i nya Botkyrka konsthall pågår fram till 14 september. På torsdag kväll återvänder en av konstnärerna, Ricard Estay som vuxit upp i Fittja, för ett samtal om fotoboken ”En gång i betongen” som han släppt under våren.

 

Datumen att hålla koll på

Det händer i konsthallen

Torsdag, 13 juni

kl 18-20  

En gång i betongen: samtal och bokrelease med konstnären och fotografen Ricard Estay, som dokumenterat sina barndomskvarter i Fittja. Ett projekt som mynnat ut i en poetisk fotobok och installation i utställningen Härifrån.  

12 juni – 16 augusti  

Tisdagar till fredagar, klockan 13-15

Sommar i konstverkstan: under sommaren har Botkyrka konsthall en öppen verkstad för barn och unga som är nyfikna på att prova på olika konstnärliga tekniker och skapa egen konst.  

Fredag, 21 juni

kl 13-20

Wanderscape: en gemensam vandring och undersökning av norra Botkyrka tillsammans med guide och konstnären Juanma González. Vandringstema: naturen och midsommarafton, fest och performance vid Flottsbro. Längd: 7 km. Samling kl 13 vid Norsborgs tunnelbanestation.  

Onsdag, 21 augusti

kl 13-20

Wanderscape: en gemensam vandring och undersökning av norra Botkyrka tillsammans med konstnären Juanma González.  

Vandringstema: bronsåldern, grillning och workshop i Hågelbyparken. Längd: 7 km.

Samling kl 13 vid Hågelbyparkens busstation.  

Torsdag, 29 augusti  

kl 18-20  

Exil: samtal med konstnären Emma Dominguez, om hennes konstnärskap som lyfter frågor kring rumsliga hierarkier, makt och kroppar. Visning av videoverket Exil som visas i utställningen Härifrån, och som poetiskt rör sig i konstnärens uppväxtmiljö i Fittja.  

Torsdag, 12 september  

Kl 18-19.30

Labyrint & Arkivet: Visning av konsthallens arkiv och samtal med curatorn Abir Boukhari, konstnärerna Khaled Ramadan och Paula Urbano.

Lördag, 14 september  

kl 12-17  

Fittja mat och konst

Botkyrka konsthalls återkommande festival bjuder på konst och mat i alla dess former. Under dagen sker workshops, performance och smakupplevelser tillsammans med lokala initiativ och inbjudna gäster från hela världen.  

Källa: Botkyrka konsthall
Visa merVisa mindre

Flera av fotona från boken visas i Botkyrka konsthall.

– Processen kring fotografierna har pågått i tio år. Det här är första svenska fotoboken i Sverige som skildrar en miljonprogramsområde ur ett inifrån-perspektiv, säger han.

Ricard Estay. Foto: Botkyrka konsthall

Ricard Estay berättar att han vill lyfta berättelser från orten där han växte upp.

– Jag har aldrig hört om så fantastiska, lyckliga och sorgliga livsöden som härifrån Fittja. Och det är historier som aldrig syns i media, säger han.

Delar av Ricard Estays fotoutställning. Foto: Anders Björklund

Till den yngre publiken riktar sig annars Konstverkstan som pågår tisdagar till fredagar fram till 16 augusti. Här kommer barn ha chansen att arbeta i olika material.

Emilia Johansson, 8år, från Alby och Sophia Toro, 8 år, från Fittja kom till Konstverkstan där de ritade denna teckning tillsammans. De vek även loppor och skissade teckningar över vad de gör på sommarlovet. Foto: Botkyrka konsthall.

– Verksamheten är till barn och unga i alla åldrar. Vissa aktiviteter utgår ifrån teman i utställningen Härifrån. Pedagogerna kommer exempelvis att arbeta med ämnen om platsen där man bor och närmiljön, säger Patricia Palma som är kommunikatör på Botkyrka konsthall.

Anneli Bäckman och Patricia Palma från Botkyrka konsthall i samband inför invigningen i maj. Foto: Anders Björklund

Lockande för alla åldrar blir säkert turen som anordnas på självaste midsommarafton. Då väntar en historisk guidning genom norra Botyrka – och ett alternativt midsommarfirande.

Midsommarfest i Flottsbro

Vandringen börjar vid Norsborgs tunnelbana och guidningen gör bland annat nedslag vid medeltida Botkyrka kyrka och vid Albykistan, en hällkista från stenåldern. Turen landar så småningom vid Flottsbro.

– Framme vid Albysjöns strand blir det grillning av veganmat, musik och eventuellt lekar. Allt beror på vad deltagarna vill göra, säger Patricia Palma.