Bröderna Salazar, Mapei, Carola och J-O Waldner. Foto: Mitt i

Botkyrka gör en kändisvägg

Det fattas inte kändisar och duktiga personer i Botkyrka. Kommunen tänker sätta upp en ”wall of fame” i Almedalen. Nu återstår att se om besökarna blir ”starstruck”. – Att fotbollslandslagspelaren Erkan Zengin kommer ifrån Botkyrka känner kanske många till, men att Carola och J-O Waldner gör det känner nog inte lika många till, säger Hediye Güzel på Botkyrka kommun.

  • Publicerad 18:00, 7 jun 2016

I helgen blev Bea Malecki ny världsmästare i thaiboxning. Om hon finns med på den vägg som Hediye Güzel och Botkyrka kommun sätter upp i bästa läge i Visby under den årliga Almedalsveckan återstår att se.

– Vid vårt läge vid Donnerska huset passerar 6 000 personer i timmen, det är A-läge. Den som går trappan upp till vår terrass kommer att passera två väggar där vi sätter upp bilder av personer från Botkyrka. Du kan tänka lite som vid ankomsten till Arlanda, säger Hediye Güzel, som är pr- och pressansvarig på kommunen.

Men vilka personer som ska vara avbildade på Botkyrkas Wall of Fame är ännu inte klart. Här ska finnas plats för framstående personer såsom artister, företagare, vetenskapspersoner och kulturpersonligheter.

– Eller eldsjälar. Men vi går inte ut med några namn än, säger Hediye Güzel.

Många svenskar förknippar Redline-producenterna med Botkyrka. Även Dogge Doggelito talar med stolthet om sin hemkommun. Mindre känd är förmodligen Carolas uppväxt i ett radhus i Norsborg.

– Men de senaste åren har även Carola talat en del om sin uppväxt i intervjuer, säger Hediye Güzel.

Ganska få i Sverige känner dock till att pingislegendaren J-O Waldner bodde i Botkyrka som barn. I Kina har J-O räknats som mer känd än USA:s president. Men kommunens mest kända person i världen ropade inte direkt ”Fittja” när han drog i väg sin luriga skruvserve mot överrumplade kineser och holländare.

– Det kan vara kul och lite överraskande för folk att se vilka som kommer ifrån Botkyrka, säger Hediye Güzel.

Hon räknar med 15-20 personer på väggen. Men kommunen vill gärna ha in förslag på fler framstående kvinnor. Målet är att det ska bli hälften kvinnor och hälften män på väggen till slut.

– Vi har åtta kvinnor nu, så det är lite övervikt av män just nu, säger hon.

Varför gör ni en wall of fame?

– För att visa att det finns många förebilder från Botkyrka. Och för att visa att kommunen är möjliggörare för sina aktörer. Och för att skapa stolthet kring Botkyrka.

Güzel fortsätter:

– Vi åker ned med över 30 olika aktörer, både ifrån civilsamhället, näringslivet och föreningslivet. Vi upplåter plats för dem i Almedalen gratis, så att de kan skapa kontakter. Det gynnar kommunens varumärke i längden.

Företagen kommer att ha olika typer av teknik- och marknadsföringsstöd under två dagar i Almedalen.

Med kommer bland andra företag som nya vattenproducenten Ortens Vatten, fikaproducenten Fikabox och kafferosteriet Johan & Nyström att finnas.

Även artister från Redline-studion ser ut att följa med.

– Det är preliminärt att Redline kommer att hålla en stor konsert på Donnerska torget den 8 juli, säger Hediye Güzel.

Hur mycket lägger kommunen på att finnas med på Almedalsveckan?

– Vi har en budget på ungefär 250 000 kronor, tror jag.

Hur mycket har andra kommuner av ungefär samma storlek?

– Jag tror det brukar ligga på mellan 200 000 kronor-400 000 kronor.

Almedalsveckan hålls den 3-10 juli i Visby och är Sveriges största politiska mötesplats. Botkyrka kommun finns på Donnerska husets terass den 7-8 juli. De senaste åren har intresseorganisationer och företag tagit alltmer plats under veckan.