Jobbcenter i Botkyrka jobbar för att få arbetslösa Botkyrkabor i sysselsättning. Foto: Anders Björklund

Botkyrka får 100 ungdomsjobb i nytt coronapaket

Hundra ungdomar i Botkyrka ska få chansen till jobb och komptenshöjning genom ett åtgärdspaket mot coronapandemins effekter. Paketet som Botkyrka kommun sjösätter är värt 12 miljoner kronor.

  • Publicerad 05:15, 28 okt 2020

Ungdomarna som är mellan 20-29 år blir anställda i sex månader för en månadslön på 18 000 kronor. Motsvarande kostnad för samma personer på försörjningsstöd skulle vara 4,8 miljoner kronor enligt kommunen. Målet är att 80 procent av dem efter insatsen som heter ”Botkyrka ungdomsjobb” ska få anställning eller gå vidare till studier.

– Syftet är att öka ungdomars framtida anställningsbarhet genom erfarenhet på arbetsplatsen, kompetensutveckling, utbildning och referenser. Efter genomfört ungdomsjobb är målet att minst 80 procent av ungdomarna har etablerats i arbete eller fortsatta studier, säger Marie-Louise Khan-Tamakloe, Arbetmarknadsdirektör Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Inte bara jobba

Deltagarna ska inte bara jobba utan en viss del av tiden ska ägnas åt studier eller annan kompetenshöjning.

– Fler ungdomar måste få möjlighet till ett självständigt liv, inkludering i samhället, stärkt självförtroende, ett bättre mående och framtidstro, säger Ing-Marie Viklund (L) ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.